Reklama

Z naszej kuchni

Uroczysta kolacja karnawałowa

W tym tygodniu przypada ostatnia sobota karnawału. Nasi przodkowie mieli zwyczaj gościć się w tym dniu na uroczystej kolacji - tak żegnano czas uciech, także kulinarnych, by godnie rozpocząć czterdziestodniowy ścisły post. Głównym daniem na tej kolacji była golonka, podawana z zasmażaną kiszoną kapustą lub kapustą białą i wiórkami świeżego chrzanu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Golonka zapiekana wg p. Wojewody

(Przepis na 4 porcje)

4 średniej wielkości (porcjowe, wcześniej zapeklowane) golonki, 1 porcja włoszczyzny, 2 liście laurowe, po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i kolendry, średniej wielkości cebula, zrumieniona na suchej patelni.

Opłukane golonki dajemy do naczynia z gorącą wodą i przyprawami, gotujemy 40 min na małym ogniu. Dodajemy włoszczyznę, zrumienioną cebulę i nadal gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy niewielką ilością zebranego z wierzchu wywaru - tłuszczu, wstawiamy do bardzo gorącego, nastawionego na 200ºC piekarnika na 15-20 min. Podajemy bardzo gorące, z wiórkami świeżego chrzanu lub zasmażaną kapustą - kiszoną lub białą oraz grochem purée.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kapusta biała - zasmażana

(Przepis na 4 porcje)

1 kg białej kapusty (waga po odrzuceniu zewnętrznych liści i głąbu), 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 1 łyżka mąki, sól, cukier, nasiona kminku, ocet winny lub ziołowy (estragonowy), smalec, 3 łyżki oleju.

Obraną z wierzchnich liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószamy solą, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie zalewamy wrzącą wodą, odsączamy na sicie. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli - dodajemy odsączoną kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (wcześniej obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości. Na rozgrzanym smalcu zasmażamy mąkę. Gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, dodajemy przyprawy i jeszcze raz zagotowujemy. Kapusta jest najsmaczniejsza godzinę lub nieco dłużej po ugotowaniu, wówczas połączą się wszystkie smaki i wydobędzie cały aromat.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dziś Wielki Piątek - patrzymy na krzyż

[ TEMATY ]

Wielki Piątek

Karol Porwich/Niedziela

Wielki Piątek jest dramatycznym dniem sądu, męki i śmierci Chrystusa. Jest to dzień, kiedy nie jest sprawowana Msza św. W kościołach odprawiana jest natomiast Liturgia Męki Pańskiej, a na ulicach wielu miast sprawowana jest publicznie Droga Krzyżowa. Jest to dzień postu ścisłego.

Piątek jest w zasadzie pierwszym dniem Triduum Paschalnego. Dni najważniejszych Świąt Kościoła są bowiem liczone zgodnie z tradycją żydowską, od zachodu słońca.

CZYTAJ DALEJ

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Pio Si/pl.fotolia.com

Od Wielkiego Czwartku Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

Wielki Czwartek jest szczególnym świętem kapłanów. Rankiem, jeszcze przed wieczornym rozpoczęciem Triduum Paschalnego, ma miejsce szczególna Msza św. Co roku we wszystkich kościołach katedralnych biskup diecezjalny wraz z kapłanami (nierzadko z całej diecezji) odprawia Mszę św. Krzyżma. Poświęca się wówczas krzyżmo oraz oleje chorych i katechumenów. Przez cały rok służą one przy udzielaniu sakramentów chrztu, święceń kapłańskich, namaszczenia chorych, oraz konsekracji kościołów i ołtarzy. Namaszczenie krzyżem świętym oznacza przyjęcie daru Ducha Świętego.. Krzyżmo (inaczej chryzma, od gr. chrio, czyli namaszczać, chrisis, czyli namaszczenie) to jasny olej z oliwek, który jest zmieszany z ciemnym balsamem.

CZYTAJ DALEJ

Nuncjusz Apostolski w Wielki Czwartek: Każdy dobry uczynek względem drugiego człowieka jest posługą mycia nóg

2024-03-29 08:56

[ TEMATY ]

nuncjusz

Wielki Czwartek

Nuncjusz Apostolski

Episkopat news

Każdy dobry uczynek względem drugiego człowieka - zwłaszcza cierpiącego i tego, który nie cieszy się wielkim poważaniem - jest posługą mycia nóg. Do tego właśnie wzywa nas Pan: uniżyć się, nauczyć się pokory i odwagi dobroci - mówił Nuncjusz Apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi w homilii Mszy św. Wieczerzy Pańskiej, której przewodniczył w Sanktuarium Narodowym św. Andrzeja Boboli w Warszawie.

Nuncjusz Apostolski przypomniał, że Mszą św. Wieczerzy Pańskiej rozpoczyna się święte Triduum Paschalne. „Na początku świętego Triduum prośmy przede wszystkim o łaskę głębokiego poruszenia serc wielkością tajemnic, które są celebrowane w tych dniach. Prośmy o łaskę przeżycia tych tajemnic dogłębnie i duchowo, a nie szybko i powierzchownie” - zaznaczył.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję