Reklama

Z naszej kuchni

Jarmuż

Najczęściej używany do przybierania półmisków - a szkoda! To niezwykle cenne, wręcz przepełnione witaminami i solami mineralnymi warzywo powinno od czasu do czasu gościć na naszych stołach. Po pierwszych przymrozkach jego liście tracą charakterystyczną goryczkę, wzrasta w nich zawartość białka i cukru, dzięki czemu są doskonałym surowcem do przygotowywania smacznych dań.

Jarmuż zapiekany pod beszamelem

Przepis na 4 porcje

50 dag liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 25 dag mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta przyprawy oregano, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 1 szklanka utartego żółtego sera.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, sól i biały pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.

Reklama

Obrane liście jarmużu zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy, gotujemy pod przykryciem 5 min, cedzimy i odstawiamy do wychłodzenia. Zimny - siekamy niezbyt drobno.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso oraz wszystkie przyprawy i nadal zasmażamy przez 10 min.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, a tylko straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek. Zestawiamy z ognia. Jajka roztrzepujemy w kubeczku, dodajemy dwie łyżki gorącej wody, dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i doprawiamy do smaku.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką, na spód dajemy przygotowane mięso, na wyrównaną powierzchnię nakładamy jarmuż wymieszany z utartym serem, całość zalewamy sosem i posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180°C przez pół godz. Podajemy 15 min po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem chrupiących frytek.

Żeberka w jarzynce z jarmużu

Przepis na 4 porcje

1 kg liści jarmużu (waga po obraniu zgrubień i żyłek), 4 cebule, 80 dag żeberek, 2 łyżki oleju, 4 goździki, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, szczypta cukru.

Liście jarmużu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 min, cedzimy. Po przechłodzeniu siekamy niezbyt drobno.
Na tłuszczu zasmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy jarmuż, przyprawy (pieprz, sól, cukier) i smażymy razem 2 min.
Do każdej wytartej wilgotną ściereczką porcji żeberek wciskamy goździk. Mięso wkładamy do naczynia z jarmużem, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, ok. pół godz. (mięso powinno być miękkie).
Mąkę rumienimy na suchej patelni, łączymy z łyżką wody i dodajemy do jarmużu. Całość doprawiamy do smaku łagodną musztardą i, gdy trzeba, solą i pieprzem. Podajemy do ziemniaków smażonych, purée lub ziemniaczanych krokietów.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły!

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

Wiesław Podgórski

Obraz Matki Bożej Rozwiązującej Węzły

Obraz Matki Bożej Rozwiązującej Węzły

Zachęcamy do odmawiania Nowenny do Matki Bożej rozwiązującej węzły. Już od dziś poświęć kilka minut w Twoim życiu i zwróć swą twarz ku Tej, która zdeptała głowę szatanowi.

1. Znak krzyża

CZYTAJ DALEJ

Obraz Jasnogórski znów na szlaku nawiedzenia

2021-08-01 15:04

[ TEMATY ]

Matka Boża Częstochowska

Archiwum

Nie ma ważniejszej sztafety jak sztafeta ludzi ochrzczonych. Prosimy Cię Maryjo, żebyśmy ogień wiary, nadziei i miłości ponieśli w nowe czasy – mówił podczas uroczystej Mszy św. w sanktuarium Matki Bożej Literackiej w Buku bp Szymon Stułkowski. W archidiecezji poznańskiej wznowiono peregrynację Ikony Jasnogórskiej po Polsce, przerwaną ze względu na pandemię.

Przez dziewięć miesięcy Obraz Jasnogórski przebywał w kaplicy sióstr elżbietanek w Poznaniu. 1 sierpnia ponownie rozpoczęło się nawiedzenie, dwukrotnie przerwane ze względów sanitarnych. „Gorąco modlę się, żebyśmy mogli trwać w tym nawiedzeniu, żeby Maryja mogła przechodzić od parafii do parafii i otwierać serca” – mówił bp Stułkowski.

CZYTAJ DALEJ

Świdnicka Kuria wydała oświadczenie w sprawie publikacji „Faktu” dotyczącej bp. Deca

2021-08-04 12:54

[ TEMATY ]

Świdnica

bp Ignacy Dec

„Świdnicka Kuria Biskupia stanowczo protestuje przeciwko nieprawdziwym informacjom, szkalującym księdza biskupa Ignacego Deca, które pojawiły się w dniu 4 sierpnia 2021 r. w gazecie „Fakt” (s. 10) oraz na stronie internetowej www.fakt.pl („Skandal w diecezji”)” – czytamy w oświadczeniu. Dementuje w nim nieprawdziwe informacje zamieszczone na łamach dziennika.

Dalej informuje, że „w publikacjach tych nieprawdziwe jest, jakoby biskup Ignacy Dec oskarżył proboszcza o posiadanie nieślubnego dziecka, ani że miałby to zrobić znienacka. Podejrzenia dotyczące tej kwestii sięgają lat 80, kiedy to jeszcze nie było diecezji świdnickiej, i w żadnej mierze nie stanowiły istotnego motywu odwołania ks. Trybulca z funkcji proboszcza. Ze strony biskupa nie było też żadnych oskarżeń o oszustwa. Także Sąd Cywilny nie zajmował się żadnymi oszustwami, które pozwani mieliby zarzucać powodowi. Prawdziwe motywy skutecznego odwołania proboszcza są znane zainteresowanemu oraz Stolicy Apostolskiej”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję