Dorsz zapiekany w śmietanowym sosie
Przepis na 4 porcje
4 świeże filety z dorsza (może być inna morska ryba, ale koniecznie świeża - z mrożonej danie nie będzie takie smaczne), 1 duża filiżanka drobno posiekanej, sparzonej na sicie cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 kg pieczarek, 2 jajka, przyprawy: sól, pieprz, specjalna przyprawa do ryb (kto lubi bardziej ostre smaki szczypta chili), sok z cytryny.
Wypłukane, osuszone filety kropimy obficie sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami i od razu układamy w naczyniu do zapiekania.
Posypujemy pokrojonymi w cienkie plasterki pieczarkami i przygotowaną cebulą. Śmietanę łączymy z jajkami, posiekanym czosnkiem i zieleniną, lekko doprawiamy do smaku, ubijamy na jednolity, puszysty sos i zalewamy nim przygotowane filety.
Naczynie wstawiamy do wypełnionej wrzątkiem blaszki do pieczenia, wsuwamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy - bez przykrycia - godzinę lub nieco dłużej. Potrawa jest gotowa, gdy sos śmietanowy lekko się zrumieni. Podajemy z ziemniakami posypanymi zieleniną i delikatną w smaku surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dorsz smażony w cebuli
Przepis na 4 porcje
4 duże filety ze świeżego dorsza lub innej morskiej ryby, 3 duże cebule, 3 ząbki czosnku.
Do panierowania: mąka krupczatka wymieszana z przyprawami (sól, pieprz, mielona papryka, lubiane zioła lub specjalna przyprawa do ryb), olej do smażenia.
Marynata: 4 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry i zmiażdżonego pieprzu, sok z dużej cytryny, 1/2 łyżeczki kminku, 2 goździki, duża szczypta soli.
Przyprawy do marynaty tłuczemy w moździerzu - oddzielnie miażdżymy ziarna pieprzu. Olej łączymy z sokiem z cytryny (uważamy, by nie dostały się pestki, bo marynata zgorzknieje), dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy filety z obu stron, układamy na płaskim talerzu, przykrywamy szczelnie folią, ustawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin (można na całą noc).
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na gorący kładziemy wyjęte z marynaty i lekko oprószone mąką filety, smażymy, rumieniąc z obu stron i przekładamy do wygrzanego rondla. Trzymamy w cieple pod przykryciem. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko podsmażamy krążki cebuli wraz z posiekanym czosnkiem - przekładamy na usmażone filety. Całość zalewamy pozostałym tłuszczem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min - by połączyły się smaki.
Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem lub z cienkimi, gorącymi frytkami i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.