Zmartwychwstanka, wraz z siostrą Apolonią przygotowują w domu zakonnym w Częstochowie wspaniałe przetwory na zimę. Widok ich spiżarni jest naprawdę imponujący, półki uginają się od kolorowych słoi, stoją beczki z kapustą, skrzynie z warzywami, które można przechowywać dłużej, wiszą warkocze czosnku i cebuli. Niejedna gospodyni mogłaby pozazdrościć.
Składniki:
3- 4 kg czerwonej papryki, 2,5 l wody, 1 szklanka octu 10-procentowego, ½ szklanki cukru, ¼ szklanki soli, liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, czosnek
Wykonanie:
Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki. Następnie sparzyć, zanurzając na moment we wrzącej wodzie, ułożyć ciasno w wygotowanych i osuszonych słojach weka lub typu twist. Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami, dodać ocet i zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożoną w słojach paprykę. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku. Na wierzchu można dolać łyżkę oliwy. Słoje zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Pomóż w rozwoju naszego portalu