Brat Symeon, franciszkanin. Obecnie mieszka w klasztorze Bludenz w Austrii, gdzie zajmuje się kuchnią i zaopatrzeniem, opiekuje się też ogrodem. W razie potrzeby jest kierowcą, kościelnym, furtianem i ciągle doskonali język niemiecki. Dziś proponuje na karnawałowy obiad kawałki kurczaka w panierce. Danie to, spotykane w popularnych pizzeriach, szczególnie lubiane jest przez młodzież.
Składniki:
3 filety z kurczaka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka vegety, 10 dag żółtego sera
Wykonanie:
Filety z kurczaka, umyte i oczyszczone, pokroić w kostkę 3x3 cm. Włożyć do dużego naczynia, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, surowe jajka, majonez, przyprawę i żółty ser starty na dużych oczkach tarki. Wszystko dobrze wymieszać. Zostawić na 10 min, po czym smażyć na rozgrzanym oleju.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu