Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty niedzielny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, a przy tym wręcz luksusowe danie, którego wielkim amatorem był aktor Władysław Hańcza.

Befsztyk z kminkiem - przepis na 4 porcje

4 befsztyki z polędwicy wołowej (ze środkowej części), każdy o wadze 20 dag, 3 kopiaste łyżki kminku, 1 łyżka masła, 2 średniej wielkości cebule, 10 pieczarek, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 3 łyżki lekko kwaśnej śmietany, 2 łyżki utartego żółtego sera (najodpowiedniejszy ementaler), szczypta pieprzu, 1/2 szklanki oliwy lub oleju do smażenia.

Kminek parzymy wrzątkiem, odstawiamy, aby ostygł. Befsztyki delikatnie, najlepiej trzonkiem noża, pobijamy, nadając im owalny lub okrągły kształt. Na deseczkę dajemy wychłodzone masło, dobrze odsączony kminek i razem siekamy. Gdy masło i kminek dobrze się połączą, smarujemy befsztyki z obu stron i lekko oprószamy pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut. Soli nie używamy!
Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni (dobrze jest smażyć wszystkie befsztyki razem) rozgrzewamy oliwę, na gorącą kładziemy befsztyki i smażymy, rumieniąc każdą stronę przez 3 min. Kto lubi befsztyki bardziej wysmażone, powinien smażyć każdą stronę o minutę dłużej. Wysmażone przekładamy na wygrzany półmisek, przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę i pieczarki, od czasu do czasu mieszając. Gdy wydzielony przez pieczarki sok lekko odparuje, zwiększamy ogień, całość lekko rumienimy, podlewamy rosołem, dodajemy wymieszany ze śmietaną ser i zagotowujemy. Po 2 min ser się rozpuści i powstanie wspaniały sos. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy do smaku, natychmiast polewamy nim usmażone befsztyki i podajemy na stół. Smakują doskonale z ziemniakami pureMe i zieloną sałatą, a także z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta i delikatną w smaku surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kruche rożki

Najsmaczniejsze z nadzieniem z agrestowych powideł lub z masą orzechową, bardzo smakują też z powidłami śliwkowymi lub wieloowocową marmoladą.

Przepis na 40 rożków

3 szklanki mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 5 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 czubata łyżka cukru pudru.
Nadzienie: agrestowe powidła, masa orzechowa lub inne, cukier puder do posypania lub lukier cytrynowy.
Masło lekko ogrzewamy, by było miękkie. Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miseczki dajemy przesianą mąkę, pozostały cukier puder, rozmiękczony tłuszcz, jajka, wyrośnięte drożdże i całość wyrabiamy - ciasto powinno być niezbyt ścisłe, gładkie i lśniące. Gotowe zawijamy w lnianą ściereczkę i kładziemy na
10 min do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na lekko podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy zgrabne, niezbyt duże kwadraty, nadziewamy powidłami, zlepiamy brzegi i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce - w pewnej odległości od siebie - i stawiamy w ciepłym miejscu. Rosną bardzo szybko, przeważnie po 10 min nadają się do wstawienia do piekarnika. Rożki pieczemy w temp. 180 oC ok. 20 min. Zrumienione zsuwamy z blachy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Masa orzechowa


Szklankę siekanych orzechów (mogą być włoskie i laskowe - pół na pół) dajemy do malaksera, dodajemy szklankę cukru, 4 surowe białka i 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej. Składniki ucieramy - na średnich obrotach, aż masa stanie się jednolita, o konsystencji kremu. Do masy nie należy dodawać żadnych esencji zapachowych.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: św. Andrzej Bobola przemienia serca

Wielu pielgrzymów informuje o łaskach, które otrzymali za wstawiennictwem św. Andrzeja Boboli, a ks. Józef Niżnik skrzętnie archiwizuje tę swoistą księgę cudów udzielonych za jego przyczyną.

W Strachocinie, na Bobolówce – wzgórzu nieopodal kościoła, gdzie prawdopodobnie urodził się Andrzej Bobola, jest dziś kaplica. Rokrocznie podczas uroczystości odpustowych w tym miejscu gromadzą się rzesze ludzi, czcicieli św. Andrzeja.

CZYTAJ DALEJ

Czy miłujesz Mnie?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Grażyna Kołek

Rozważania do Ewangelii J 21, 15-19.

Piątek, 17 maja

CZYTAJ DALEJ

Papież: katakumby będą ważnym miejscem jubileuszowym; tam wszystko mówi o nadziei

2024-05-17 14:42

[ TEMATY ]

papież Franciszek

rok jubileuszowy

Jubileusz 2025

Monika Książek

W katakumbach wszystko opowiada o życiu po śmierci, o uwolnieniu od niebezpieczeństw i samej śmierci przez Chrystusa - mówił Franciszek do członków Papieskiej Komisji Archeologii Sakralnej, troszczącej się o dawne chrześcijańskie cmentarze. Jak przypominał papież, to tam pielgrzymowali pierwsi chrześcijanie, choćby po to, by oddać cześć świętym: Piotrowi i Pawłowi. To wszystko sprawia, że katakumby idealnie wpisują się w temat Jubileuszu 2025 r., który brzmi: „Pielgrzymi nadziei”.

Franciszek wyraził uznanie dla działalności komisji, wspominając m.in. o cieszących się dużym zainteresowaniem Dniach Katakumb, które są organizowane dwa razy do roku. Instytucja dzięki współpracy z różnymi uniwersytetami wciąż koordynuje ponadto badania archeologiczne na terenie całych Włoch.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję