Na stołach naszych babek i prababek gościły często, zajadane z wielkim apetytem. Dziś trochę zapomniane. Są lekko strawne, zdrowe, bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne.
Bliny domowe z pszennej mąki - przepis na 10-12 blinów
2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki, 1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 dag drożdży, szczypta soli, olej do smażenia.
Żółtka lekko rozbijamy z cukrem, gdy masa jajeczna stanie
się lekko puszysta i jednolita, dodajemy mleko, śmietanę, dokładnie
rozkruszone drożdże i ubijamy nadal, aż składniki dokładnie się połączą.
Do masy dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę i wyrabiamy ciasto - najłatwiej
mikserem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące, gładkie, bez
grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy
do ciasta i raz jeszcze, delikatnie mieszając, składniki łączymy.
Smażymy, 15 min po przygotowaniu ciasta, na rozgrzanym tłuszczu,
rumieniąc z obu stron. Podajemy prosto z patelni na wygrzane talerze.
Rada: Usmażone bliny możemy układać na wygrzanym półmisku
i przetrzymać w ciepłym piekarniku (do 60o C) nawet przez godzinę,
z tym że w czasie ich układania - jeden na drugim - każdy placuszek
polewamy łyżeczką roztopionego masła i trzymamy pod przykryciem,
by się nie wysuszyły. Bliny podajemy z pikantnymi dodatkami, np.
pieczarkami w śmietanie, ze smażonymi grzybami, z sosem pomidorowym,
sosem z suszonych borowików, sosem myśliwskim, korniszonowym z koperkiem
lub zimnym sosem serowo-jogurtowym z czosnkiem.
Bliny można podać również na słodko - z dżemem, konfiturami,
powidłami, polane owocowym sokiem, a w sezonie - ze świeżymi owocami
i bitą śmietaną. Możliwości jest bardzo wiele, a bliny, niezależnie
od dodatków, są zawsze doskonałe.
Bliny ziemniaczane - przepis na ok. 15 małych blinów
2 czerstwe bułki, najlepsze będą kajzerki, 1/2 szklanki ciepłego
mleka, 5 dużych, surowych ziemniaków, 2 żółtka, 2 dag drożdży, przyprawy:
sól, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu, olej
do smażenia.
W łyżce letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru rozcieramy
drożdże. Bułki rozdrabniamy i zalewamy ciepłym mlekiem. Obrane ziemniaki
ucieramy na tarce, przekładamy na sito i odstawiamy, aż nadmiar płynu
odcieknie.
W miseczce, w której są namoczone bułki, przygotowujemy
ciasto na bliny. Namoczone bułki rozcieramy na jednolitą masę, dodajemy
dokładnie odsączone ziemniaki, drożdże, żółtka, przyprawy i wyrabiamy
gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
godzinę w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy średniej wielkości,
niezbyt grube bliny, rumieniąc je z obu stron i uważając, by ciasto
wewnątrz było wypieczone. Podajemy do wołowej lub wieprzowej pieczeni,
do pieczarek w śmietanie, z pulpetami z mielonego mięsa w sosie grzybowym
lub jako danie na bezmięsny obiad z pikantnym sosem i sezonową surówką.
Doskonale smakują polane sosem wiosennym z dużą ilością zieleniny
lub sosem śmietanowym, przyprawionym na ostro.
Pomóż w rozwoju naszego portalu