(Przepis na 1 porcję)
20 dag świeżej, bezłykowej fasolki szparagowej, 2 małe marchewki, sól, szczypta cukru, 1 łyżeczka oleju, 2 listki świeżego cząbru, filet z dorsza (najsmaczniejszy - świeży), sól, pieprz, sok z cytryny, mąka do oprószenia ryby, ząbek czosnku, olej do smażenia.
Obraną fasolkę oraz przekrojone na 4 części marchewki kładziemy do ciepłej wody, z dodatkiem soli, cukru i oleju. Zagotowujemy, dodajemy cząber, gotujemy do miękkości, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Filet kropimy dość obficie sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, gdy się zrumieni, odrzucamy go za pomocą łyżki cedzakowej,
a na oleju smażymy rybę, rumieniąc z obu stron.
Na wygrzanym talerzu rozkładamy dobrze odsączoną, miękką fasolkę i marchew, na jarzynach układamy rybę, całość polewamy tłuszczem ze smażenia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu