Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 3 szklanki mąki żytniej
• 5 szklanek otrąb pszennych
• 4 szklanki letniej przegotowanej wody
• 10 dag drożdży
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka cukru
• do smaku: kminek, słonecznik, siemię lniane
Wykonanie:
Z drożdży przygotować rozczyn, dodając do nich odrobinę letniej wody, mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Mąki przesiać. Do rozczynu dodać wszystkie składniki, wymieszać, dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Potem ciasto jeszcze raz wyrobić i wyłożyć do 2 podłużnych, wąskich foremek. Piec w temp. 180-200°C przez ok. 60-70 min. Po wyjęciu chlebów posmarować ich wierzch zimną wodą, przykryć ściereczką, odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu