Reklama

Z zakonnej kuchni

Suszone pomidory

Pomidory przywieźli do Europy Hiszpanie w XVI wieku jako dzikie owoce od Indian z Meksyku lub Peru. Z czasem udoskonalono ich uprawę i wzbogacono ją o nowe odmiany. Suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sosów i mięs. Można je łączyć z oliwą, olejem rzepakowym lub słonecznikowym, doprawiając kolorowym pieprzem, czosnkiem, suszoną cebulą, pestkami dyni czy słonecznika – w zależności od upodobań smakowych.

Składniki:

Reklama

• 2 kg pomidorów lima
• kopiasta łyżka suszonej bazylii
• 300 ml oleju słonecznikowego
• główka czosnku

Wykonanie:

Umyte pomidory przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne (można je wykorzystać na zupę), ułożyć na siatce skórką do dołu. Suszyć w piekarniku w temp. 60oC przez 10 minut, przy lekko otwartych jego drzwiczkach. Czynność powtarzać co pół godziny aż do wysuszenia pomidorów. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierając go z łupin, lekko zmiażdżyć. Przyprażyć na patelni. Olej wymieszać z bazylią. Wysuszone pomidory ułożyć w słoikach, zalać olejem, dorzucić czosnek. Przechowywać w lodówce.

Porcja na 3 słoiki à 200 ml.

2014-09-02 14:46

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zawiercie: Kuchnia św. Antoniego dla biednych wznawia działalność

[ TEMATY ]

kuchnia

Zawiercie

Margita Kotas

Kuchnia Św. Antoniego przy parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła w Zawierciu wznawia swoją działalność - informuje ks. ks. prał. Zenon Gajda proboszcz parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła. Uroczystego otwarcia i poświęcenia „Kuchni Miłosierdzia” dokona abp Wacław Depo 8 kwietnia o godz. 12.00.

CZYTAJ DALEJ

By pobyć ze sobą

2021-07-26 22:25

Norbert Polak

Parafianie bawili się wspólnie z proboszczem na festynie ku czci św. Anny obok kościoła św. Mikołaja w Krakowie.

Parafianie bawili się wspólnie z proboszczem na festynie ku czci św. Anny obok kościoła św. Mikołaja w Krakowie.

    W kościele św. Mikołaja w Krakowie 25 lipca po Mszy św. odbył się festyn parafialny ku czci drugiej patronki parafii - św. Anny.

    W homilii ksiądz Dominik Sujecki wyjaśnił, czemu Eucharystia jest centralnym punktem każdego wydarzenia: - Chcemy więc dzisiaj, kiedy będziemy przystępować do Komunii Świętej, prawdziwie otworzyć nasze serca, aby nasycić się tym chlebem w pełni, aby z wiarą przyjąć to, co Jezus dla nas przynosi. Bardzo często skupiamy się tylko na tym chlebie codziennym, który wdrażamy przez naszą pracę, przez zarobek. Każdy z nas, kto chce jeść, musi pracować. To jest podstawa naszego życia, ale tego fizycznego. Ale jest coś więcej — życie duchowe.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję