Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Karnawał na bogato

W tym roku karnawał wypadł wyjątkowo krótki. Warto więc zakończyć go z przytupem... kulinarnym ;). Co smacznego przygotować? Zapraszamy do skorzystania z naszych propozycji.

Niedziela Ogólnopolska 5/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*mieszanka sałat
*filet z kurczaka
*2 pomarańcze
*garść ziaren słonecznika
*pestki granatu
*1 łyżka oleju
*zioła: majeranek, bazylia, tymianek
*sos: sok z 1 pomarańczy, po 1 łyżeczce miodu i musztardy, ząbek czosnku
*przyprawy: sól, biały pieprz

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka przypraw ziołami wymieszanymi z olejem, zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ugrilluj. Ostudź i pokrój w niedużą kostkę.
2. Pomarańcze obierz ze skórki, pokrój w plastry.
3. Słonecznik upraż na suchej patelni.
4. Wydrąż pestki z granatu.
5. Sok z pomarańczy połącz z miodem i musztardą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie utrzyj.
6. Sałatę przełóż do salaterki, następnie ułóż na niej kawałki kurczaka i pokrojone pomarańcze. Posyp pestkami granatu i uprażonymi ziarnami słonecznika. Podawaj z przygotowanym sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Golonka w kapuście

SKŁADNIKI :
*2 małe golonki
*2 marchwie
*1 cebula
*400 g kiszonej kapusty
*szczypta słodkiej papryki
*1 szklanka piwa
*przyprawa do karkówki

Reklama

Wykonanie:
1. Opłucz i osusz golonki, oprósz je przyprawą do karkówki oraz słodką papryka i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Wypłucz kapustę kiszoną i wymieszaj z obraną i startą na grubej tarce marchwią oraz z cebulą pokrojoną w piórka.
3. Do rękawa do pieczenia włóż połowę kapusty, następnie golonki i drugą połowę kapusty. Rękaw włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 90 min w temp. 200°C. Po tym czasie rozetnij rękaw i polej golonki piwem. Piecz jeszcze 20 min w 180°C.

Strogonow

SKŁADNIKI:
*500 g wołowiny – polędwicy, ligawy ewentualne rostbefu
*2 mniejsze ogórki kiszone
*1 mała cebula
*1 mała papryka czerwona
*3 pieczarki lub grzyby leśne
*2 łyżki mąki
*2 łyżki masła klarowanego do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*1,5 szklanki wody
*2 łyżki oliwy do smażenia
*przyprawy do gulaszu: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 spory listek laurowy
*marynata do mięsa: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki majeranku i kminku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój plastry na nieduże, podłużne paski na jeden kęs.
2. Wymieszaj składniki na marynatę z mięsem. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
3. Po wyjęciu mięsa z lodówki rozłóż wszystkie jego kawałki na desce (razem z całą marynatą) i oprósz dwiema łyżkami mąki. Rozgrzej dość dużą patelnię (28 cm) lub rondel. Wlej dwie łyżki oliwy do smażenia i poczekaj, aż się dobrze nagrzeje, a następnie włóż mięso. Smaż na wysokiej mocy palnika przed 5 min – pozwól, by wołowina ładnie się zrumieniła.
4. Pieczarki pokrój w plasterki lub na większe kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Małą czerwoną paprykę lub połówkę dużej oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój na małe kawałki – ok. 1,5 cm. Ogórki cienko obierz i pokrój w niewielką kostkę lub małe piórka.
5. Warzywa i pieczarki dodaj do mięsa i podsmażaj już na średniej mocy palnika przez ok. 5 min.
6. Następnie wlej 1,5 szklanki wody, dodaj koncentrat, listek laurowy oraz kulkę ziela angielskiego, którą przed dodaniem lekko rozgnieć płaską stroną noża. Delikatnie zamieszaj gulasz i poczekaj, aż zacznie się gotować.
7. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość patelni tylko lekko „mrugała”, a następnie przykryj naczynie pokrywką. Strogonow będzie gotowy po 60-70 min duszenia.

Pieczeń po zbójnicku

SKŁADNIKI:
*1kg karkówki (ok. 10 plastrów)
*2-3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki chili (ostrej papryki)
*1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
*2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka miodu
*50 ml oliwy z oliwek
*kawałek twardego masła

Wykonanie:
1. Wymieszaj miód z oliwą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty majeranek, pieprz, obie mielone papryki i sól. Wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę i natrzyj nią karkówkę. Owiń mięso folią spożywczą. Odłóż na noc do lodówki.
2. Ułóż karkówkę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewaj mięso wytapiającymi się z niego sokami.
3. Pod koniec pieczenia rozłóż na karkówce pokrojone na kawałki masło i zdejmij przykrycie. Piecz jeszcze przez 10-15 min – aż skórka się zrumieni.

2024-01-29 18:19

Oceń: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ryba w cieście

W Wielkim Poście warto pomyśleć o zmianie nawyków żywieniowych. Zamiast mięs – sięgnąć po mało wciąż u nas popularne ryby, które można przyrządzać na wiele sposobów. Polecamy przepis s. Teresy Labudy.

• kilka kawałków dowolnej ryby, np. dorsza, mintaja
CZYTAJ DALEJ

Miłośnik Krzyża

Niedziela Ogólnopolska 42/2021, str. VIII

wikipedia.org

Był jednym z największych kaznodziejów XVIII stulecia. Jest patronem pasjonistów i pasjonistek oraz orędownikiem nabożeństwa do Męki Pańskiej.

Święty Paweł od Krzyża pochodził ze zubożałej rodziny szlacheckiej. Wychowywał się w trudnych warunkach materialnych, które skłoniły go, jako najstarszego z rodzeństwa, do tego, by pomóc w utrzymaniu rodziny. Uczęszczał do jednej ze szkół w Genui i jednocześnie pomagał ojcu w handlu. W swojej duchowej gorliwości w 1715 r. zdecydował się udać do Wenecji, by wziąć udział w zbrojnej wyprawie przeciwko Turkom jako wrogom Krzyża. W kościele w Cremie podczas modlitwy usłyszał jednak głos: „Twoim przeznaczeniem jest inna walka – z samym sobą, i głoszenie ukrzyżowanego Chrystusa”. Z rąk biskupa Aleksandrii – Arboriusza z Gattinara 23 kwietnia 1719 r. otrzymał sakrament bierzmowania. Następnie, z rąk tego samego biskupa, 22 listopada 1720 r. przyjął czarny habit z napisem: Jesu Christi Passio (Męka Jezusa Chrystusa). W jego sercu zrodziło się pragnienie utworzenia zgromadzenia zakonnego, które będzie głosić światu Mękę Pańską i wielkość Krzyża, dlatego udał się do Castellazzo, gdzie przy kościółku św. Karola i św. Anny w ciasnej celi założył pustelnię. Tu w 1721 r. napisał Diariusz (Dziennik duchowy) i reguły dla nowego zakonu. Jako gorliwy kaznodzieja i głosiciel krzyża Chrystusowego przemierzał Włochy, nawołując do pokuty i umiłowania ukrzyżowanego Zbawiciela. W 1725 r. papież Benedykt XIII zezwolił mu na gromadzenie uczniów. Dzisiaj jest to Zgromadzenie Męki Jezusa Chrystusa, wcześniej znane jako Zgromadzenie Kleryków Bosych Najświętszego Krzyża i Męki Pana Naszego Jezusa Chrystusa. Święty Paweł w duchu miłości do ukrzyżowanego Zbawiciela posługiwał chorym w rzymskich szpitalach, a prywatnie pogłębiał studia teologiczne. 7 czerwca 1727 r. papież Benedykt XIII udzielił mu święceń kapłańskich. W 1737 r. założył pierwszy klasztor w Orbatello. 11 czerwca 1741 r. złożył pierwsze śluby zakonne. Przyjął wówczas imię: Paweł od Krzyża. Pod koniec życia, w 1771 r., św. Paweł wraz z matką Crocifissą Costantini utworzył zakon sióstr klauzurowych (Zgromadzenie Sióstr Męki Pana Naszego Jezusa Chrystusa).
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: 41 lat temu ksiądz Jerzy niczego nie przegrał – wszystko wygrał!

2025-10-19 14:51

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

Uroczystości odpustowe ku czci bł. Jerzego Popiełuszki w Bełchatowie

Uroczystości odpustowe ku czci bł. Jerzego Popiełuszki w Bełchatowie

– Ksiądz Jerzy jest tym, który zaprasza nas do nieustannej modlitwy i odniesienia do Boga, zwłaszcza wtedy, gdy człowiek zostaje skonfrontowany ze złem – mówił kard. Grzegorz Ryś.

Złożeniem kwiatów pod tablicą upamiętniającą błogosławionego kapelana „Solidarności” oraz modlitwą w intencji Ojczyzny rozpoczęły się obchody ku czci patrona bełchatowskiej parafii – bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Uroczystej liturgii w kościele pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy i bł. Jerzego Popiełuszki przewodniczył metropolita łódzki, kard. Grzegorz Ryś, który także wygłosił kazanie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję