Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Warzywa pełne słońca

„Addio, pomidory, przez długie złe miesiące wasz zapach będę czuł” – śpiewał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Teraz jest właśnie ich czas. Korzystajmy więc z tych warzyw i przygotujmy niezapomniane potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bruschetta

SKŁADNIKI :
* 1/2 bagietki pszennej pełnoziarnistej
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* pomidor
* 4 plastry sera mozzarella
* 1 garść świeżych listków bazylii
* szczypta pieprzu czarnego

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój na kromki, natrzyj startym czosnkiem (jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dać więcej czosnku), skrop oliwą.
2. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z soku.
3. Ułóż na pieczywie, dodaj starty ser.
4. Zapiekaj w piekarniku (ok. 5 min), aż ser się roztopi. Oprósz pieprzem, udekoruj bazylią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Suszone pomidory

SKŁADNIKI :
* 2 kg mięsistych pomidorów (wybierz takie, które mają więcej miąższu, a mniej soku, np. rzymskie czy paprykowe).

Reklama

Wykonanie:
1. Pomidory umyj i osusz. Usuń szypułki, każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół.
2. Pomidory ułóż w suszarce spożywczej, ustaw maksymalną temperaturę (70°C ) i susz bez przerwy przez 2 dni lub dłużej.
3. Dobrze wysuszone pomidory umieść w czystym i suchym słoiku. Można je przechowywać do pół roku.
4. Suszone pomidory są używane w kuchni podobnie jak suszone grzyby – do bigosu, gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Z ususzonych pomidorów można zrobić pomidory suszone w oleju.

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI :
* 2 opakowania po 40 dag gotowych gnocchi
* 5 dag startego parmezanu,
* 20 dag mozzarelli w plastrach
Sos:
* 1 kg świeżych pomidorów
* 1 łyżka oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 cebuli
* sól, pieprz, cukier, suszone oregano
* kilka listków bazylii.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, pozbądź się szypułek, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj posiekane czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos 20-30 min, aż pomidory się „rozpadną”, a część ich soku wyparuje. Sos zblenduj.
4. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką oregano.
5. Gotuj ok. 5 min, pod koniec dodaj posiekaną bazylię.
6. Gotowe gnocchi ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
7. Kluseczki umieść w naczyniu do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Posyp parmezanem, ułóż plasterki mozzarelli.
8. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 185°C i zapiekaj ok. 15 minut.
9. Podawaj od razu po upieczeniu, przybrane listkami świeżej bazylii.

Gazpacho

SKŁADNIKI:
* 1 kg dojrzałych pomidorów
* 50 g świeżego ogórka
* 50 g zielonej papryki
* 40 g cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 30 g octu winnego
* łyżeczka soli
* pół szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
* 100 g czerstwej pszennej bułki – zrób z niej grzanki.

Wykonanie:
1. Pomidory obierz cieniutko ze skórki (wcześniej możesz je sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórka oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Do warzyw dodaj pozostałe składniki, dokładnie zmiksuj z wodą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórka i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.

2025-07-29 13:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Marmolada z jabłek i dyni

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tych umiejętności nie mają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

2 kg jabłek 2 kg dyni 2 pomarańcze sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1¼ szklanki wody
CZYTAJ DALEJ

Świadectwo: Jestem przekonany, że życie zawdzięczam mojemu Aniołowi Stróżowi

Niedziela Ogólnopolska 39/2024, str. 30-31

[ TEMATY ]

anioł

Karol Porwich/Niedziela

Jedną z pierwszych modlitw, których uczymy się w dzieciństwie, jest ta do Anioła Stróża. W miarę jednak jak dorastamy, zapominamy o obecności aniołów w naszym życiu, traktujemy je jak istoty z bajki. Czy faktycznie jako dorośli nie potrzebujemy aniołów?

Wiele mówi się o cudach zdziałanych za przyczyną świętych, a zapomina się o cudownych zdarzeniach z udziałem aniołów. Nie bez powodu ich interwencje są tak samo dyskretne, jak ich obecność wśród nas. Czuwają nad nami w sposób niezauważalny. Czy zdarzyło ci się usłyszeć jakiś wewnętrzny głos, który ostrzegał cię przed mającym się niebawem wydarzyć niebezpieczeństwem, albo widziałeś tajemniczą postać, która pomogła ci wydostać się z opresji? Nie brakuje osób, które dzielą się takimi doświadczeniami, ich świadectwa przywracają wiarę w Aniołów Stróżów, dają nadzieję, że nawet w największych kłopotach nie jesteśmy sami.
CZYTAJ DALEJ

800 lat ze świętym Maurycym

2025-09-19 10:35

Magdalena Lewandowska

Kościół św. Maurycego położony jest w centrum Wrocławia na Przedmieściu Oławskim.

Kościół św. Maurycego położony jest w centrum Wrocławia na Przedmieściu Oławskim.

Parafia św. Maurycego we Wrocławiu świętuje piękny jubileusz 800-lecia. – Zapraszamy serdecznie wszystkich. Traktujemy nasze jubileuszowe obchody jako święto całego Wrocławia, nie tylko samej parafii – mówi ks. Janusz Gorczyca.

Inauguracja Roku Jubileuszowego rozpocznie się 21 września o 12.00 od uroczystej Mszy św. pod przewodnictwem abpa Tomasza Pety, metropolity Astany, stolicy Kazachstanu. Arcybiskup wprowadzi do świątyni relikwie św. Maurycego. – Sprowadziliśmy je w czerwcu tego roku z bazyliki św. Maurycego w Saint-Maurice w Szwajcarii. Po roku starań, formalności, udało nam się pozyskać relikwie. Oficjalna delegacja parafii udała się do Saint-Maurice i otrzymała ten wielki dar. Relikwie pierwszego stopnia św. Maurycego po 800 latach zamieszkają w jego parafii we Wrocławiu – cieszy się proboszcz ks. Janusz Gorczyca. Specjalnie na tę okazję przygotowano niezwykły relikwiarz przedstawiający żołnierza rzymskiego, to fundacja jednej z rodzin z parafii. W ramach wrześniowej uroczystości zostanie także odczytany dekret Penitencjarii Apostolskiej o nadaniu odpustu na Rok Jubileuszowy. – Każda osoba, która poczynając od 21 września nawiedzi kościół św. Maurycego, będzie mogła uzyskać odpust zupełny na prawach papieskich – tłumaczy ks. Gorczyca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję