Reklama

Z naszej kuchni

Luksusowe dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, wspaniale prezentujące się na stole, doskonałe i niezbyt kosztowne.

Szynka z owocami (przepis na 6 porcji)

6 nieco grubszych plasterków chudej, gotowanej szynki, 3 duże banany, 3 duże brzoskwinie, 12 dużych śliwek węgierek, 1 płaska łyżka masła, 1 kieliszek brandy lub spirytusu, 1 łyżeczka cukru. Ponadto: liście sałaty, owoce kiwi, kilka sparzonych, obranych z łupek migdałów.
Na płytką patalnię dajemy masło i cukier, gdy się roztopią, kładziemy obrane i wypestkowane owoce, lekko skrapiamy wodą (pół kieliszka) i powoli podgrzewamy w taki sposób, by owoce zmiękły, ale nie zmieniły kształtów i nie wyparowała z nich całkowicie woda.
Gdy owoce są na patelni, na płaskim półmisku rozkładamy liście sałaty, na nich -plasterki szynki; wolne miejsca zapełniamy w sposób dekoracyjny plasterkami owoców kiwi z położonym na wierzchu migdałem. Miękkie, gorące owoce rozkładamy na plastrach szynki, polewamy alkoholem, zapalamy i natychmiast podajemy - gorące i płonące.

Sałata po królewsku (przepis na 4 porcje)

1 duża główka jędrnej sałaty, 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka keczupu, 2 strąki marynowanej papryki (najdrobniej usiekane lub zmiksowane), 2 łyżki rumu, szczypta soli, pół łyżeczki cukru pudru, świeżo zmielony biały pieprz, mielona słodka papryka.
Do przybrania: 2 jajka ugotowane na twardo, 2 duże jędrne pomidory, 4 plastry gotowanej szynki, zielenina.
Sałatę dzielimy na listki, duże liście rozrywamy na połowę - dokładnie płuczemy i suszymy.
Sos: oliwę ucieramy z pozostałymi składnikami, aż zrobi się lekki majonez o ładnej barwie i aksamitnej konsystencji. Gdy trzeba, sos doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Na deserowych talerzykach układamy liście sałaty, połówki jajek, cząstki pomidora, całość posypujemy makaronikiem z szynki, polewamy obficie sosem i przybieramy zieleniną.

Luksusowy omlet (przepis na 1 porcję)

3 jajka, 1 mała puszka szparagów w zalewie, 2 liście sałaty, kawałek czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku, masło.
Szparagi odsączamy na sicie, zalewę odstawiamy - będzie jako tzw. smak na zupę. Paprykę drobno siekamy, łączymy z usiekanym czosnkiem. Sok z cytryny łączymy z posiekanym tymiankiem.
Jajka lekko ubijamy z dodatkiem soli i pieprzu, gotową masę wylewamy na rozgrzane masło i smażymy omlet, rumieniąc z obu stron. Gotowy, przekładamy na wygrzany talerz, na połowie rozkładamy listki sałaty, na nich odsączone szparagi, posypujemy usiekaną papryką z czosnkiem, polewamy sokiem z cytryny z tymiankiem, przykrywamy drugą połową i natychmiast podajemy.
Rada: omlet możemy podać bez dodatku papryki z czosnkiem, ale będzie miał wówczas nieco inny, mniej pikantny smak.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Pilne! Pod Zamościem rozbił się dron. MON informuje o szczegółach

Pod Zamościem (woj. lubelskie) rozbił się dron „nienoszący żadnych cech wojskowych” - poinformował PAP w sobotę rzecznik prasowy resortu obrony Janusz Sejmej. Dodał, że jest to najprawdopodobniej dron przemytniczy.

Rzecznik lubelskiej policji podinsp. Andrzej Fijołek poinformował PAP, że w sobotę ok. godz. 17.40 policja tomaszowska otrzymała zgłoszenie za pośrednictwem Centrum Powiadamiania Ratunkowego dotyczące znalezienia szczątków niezidentyfikowanego obiektu w miejscowości Majdan-Sielec (gmina Krynice).
CZYTAJ DALEJ

Patrzeć na siebie jak na braci i siostry

2025-09-07 19:16

Magdalena Lewandowska

Siostry Służebniczki świętowały 100 lat posługi we Wrocławiu.

Siostry Służebniczki świętowały 100 lat posługi we Wrocławiu.

– To, kim jesteś droga siostro, drogi bracie, drogi kapłanie, sprawdza się w spotkaniu z drugim człowiekiem – mówi abp Józef Kupny.

Potrójny jubileusz świętowała parafia NMP Matki Pocieszenia u ojców redemptorystów we Wrocławiu: 75-lecie parafii, 100-lecie obecności Sióstr Służebniczek NMP przy ul. Czarnoleskiej oraz 50-lecie Duszpasterstwa Akademickiego „Redemptor”. Uroczystościom przewodniczył abp Józef Kupny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję