Reklama

Z naszej kuchni

Przyrządzamy śledzie

Solony śledź może być podany na różne sposoby, najczęściej w oleju lub w śmietanie, ale nie tylko.

Śledzie w sosie grzybowym

Znana w staropolskiej kuchni, łatwa do przygotowania, nadzwyczaj smaczna przekąska z solonych śledzi.
Przepis na średniej wielkości półmisek: 8 filetów śledziowych solonych.
Sos: 3 średniej wielkości marchewki, 3 duże cebule, 4 łyżki oliwy lub oleju, 2 duże, suszone kapelusze borowików lub odpowiednia ilość suszonych kapeluszy podgrzybków, 2 łyżki gęstego majonezu, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, pieprz i sól do smaku.

Opłukane grzyby przez kilka godzin moczymy w wodzie. Następnie gotujemy je pod przykryciem (w 1 szklance wody, w której się moczyły) do miękkości. Zimne odsączamy i kroimy w cienki makaronik. Marchew ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka. Marchew, cebulę i grzyby lekko podsmażamy na oliwie, cały czas mieszając - nie dłużej niż 5 min - następnie podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby, i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 min. Odstawiamy do wychłodzenia.
Zimny sos łączymy z majonezem, śmietaną, doprawiamy do smaku według własnych upodobań.
Filety śledziowe zwijamy w rolmopsy - bez nadzienia - i układamy na półmisku, zalewamy obficie sosem, szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przybieramy zieleniną i krążkami cebuli.
Rada: Filety śledziowe mogą być również pokrojone w cząstki.

Śledzie niesolone marynowane

Przepis, którego wielką zaletą - poza smakiem - jest możliwość przygotowania zakąski na kilka dni wcześniej.
1 kg świeżych śledzi, 4 duże cebule (kto lubi, może wziąć 2 więcej), 1 duży (lub dwa mniejsze) słoik marynowanych grzybków, oliwa lub olej, przyprawy - 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu grubo utłuczonego w moździerzu, sól.
Zalewa: 2 szklanki octu, 2 szklanki wody, 2 łyżki stołowe cukru, 2 płaskie łyżki soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren angielskiego ziela, kilka goździków, 3 listki laurowe. Kto lubi - 1 łyżeczka ziaren kolendry lub białej gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, przykrywamy naczynie, odstawiamy do wychłodzenia.
Śledzie myjemy, czyścimy, filetujemy środek - nie zdejmując skóry - układamy w wysokim słoju lub kamiennym garnku, zalewamy zimną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na całą dobę - koniecznie szczelnie przykryte.
Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki i ponownie układamy w słoju w następujący sposób: na spód - warstwa pokrojonej w krążki cebuli, śledzie, posiekane grzybki, warstwa cebuli, śledzie, posiekane grzybki itd.; na wierzchu powinna być warstwa cebuli.
Każdą warstwę śledzi posypujemy grubą warstwą tłuczonego pieprzu i lekko solimy.
Całość zalewamy oliwą lub olejem, lekko poruszając ułożone warstwy w taki sposób, by olej dotarł do każdego miejsca w słoju, szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie są doskonałe następnego dnia, ale w lodówce mogą stać nawet przez 10 dni, a im są starsze, tym smaczniejsze.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy jest powrót po apostazji?

2022-09-06 12:22

Niedziela Ogólnopolska 37/2022, str. 51

[ TEMATY ]

apostazja

Karol Porwich/Niedziela

Obecność w kościele to obowiązek każdego katolika

Obecność w kościele to obowiązek każdego katolika

Złożyłem apostazję (pracowałem w Niemczech i nie chciałem płacić podatku na Kościół). Teraz chcę wrócić do Kościoła. Co mam zrobić?

CZYTAJ DALEJ

Odpust Matki Bożej Różańcowej na Jasnej Górze

2022-10-02 14:52

[ TEMATY ]

Jasna Góra

różaniec

abp Wacław Depo

Jasna Góra/Facebook

- Największą przeszkodą w ewangelizacji świata jest brak wiary chrześcijan w to, czym mogą być z pomocą łaski Boga - przypomniał na Jasnej Górze abp Wacław Depo. Delegat Episkopatu Polski ds. Stowarzyszenia Żywego Różańca przewodniczył Mszy św. będącej sumą odpustową ku czci Matki Bożej Różańcowej. Uroczystość poprzedziły czterodniowe rekolekcje Jasnogórskiej Rodziny Różańcowej.

W kazaniu abp Wacław Depo podkreślił, że Chrystusa musimy odnajdywać przez nasze codzienne zmagania i modlitwę, tak jak czyniła to Maryja.

CZYTAJ DALEJ

Szef MSZ podpisał notę dyplomatyczną ws. reparacji wojennych od Niemiec

2022-10-03 11:21

[ TEMATY ]

Niemcy

Adobe.Stock

Szef polskiej dyplomacji Zbigniew Rau podpisał w poniedziałek notę dyplomatyczną, która ma zostać przekazana ministerstwu spraw zagranicznych Niemiec ws. reparacji wojennych.

"Nota dyplomatyczną, którą właśnie parafowałem zostanie przekazana ministerstwu spraw zagranicznych Republiki Federalnej Niemiec" - oświadczył Rau.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję