Przepis na 1 porcję
1 szklanka gotowanego ryżu (może być z poprzedniego dnia),
1/2 szklanki (może być nieco więcej) gotowanego mięsa z rosołu -
wołowina lub drób, 1 cebula, 1 żółtko, sól, pieprz, szczypta przyprawy
curry, olej do smażenia, mąka, roztrzepane białko i tarta bułka do
panierowania.
Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu i wraz z ryżem i mięsem
przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do jednolitej
masy dodajemy żółtko i przyprawy, formujemy zgrabne kotleciki - dwa
małe lub jeden duży, posypujemy delikatnie mąką, panierujemy w białku
i tartej bułce. Smażymy, rumieniąc z obu stron, podajemy z dodatkiem
sezonowej surówki i soku pomidorowego. Kotleciki doskonale smakują
z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi jabłkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu