Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy mrożonki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W okresie "warzywnego przednówka" oferuje się nam duże ilości przyciągających oko nowalijek. Wyglądają pięknie, to prawda, ale niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Są nieprzyjazne dla naszych, jakże zmęczonych wszechobecną chemią organizmów. Smaczniejsze, zdrowsze, a przede wszystkim tańsze są mrożonki.

Szpinak zapiekany z jajkami - przepis na 4 porcje

1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 jajka, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Szpinak lekko rozmrażamy - najlepiej w opakowaniu, by zachował się cały sok. Na maśle lekko podsmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Na zasmażkę kładziemy rozmrożony szpinak, przyprawy i cały czas mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 3 min.
Na 15 min przed podaniem na stół, zasmażony wcześniej szpinak przekładamy do naczynia obficie wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Robimy cztery wgłębienia, w każde wgłębienie wbijamy całe jajko, które posypujemy przyprawami, na wierzch sypiemy obficie utarty ser. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika na 15 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, gdy białka jajek będą lekko ścięte, a ser się roztopi i lekko zrumieni.
Zapiekany szpinak doskonale smakuje z ziemniakami pureMe, z frytkami, a także z odsmażanymi na skwarkach ziemniakami z cebulką (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia).

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1 opakowanie mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek (pieczarki powinny być tej wielkości co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta.
Do garnka wlewamy wodę na wysokość 2 cm od dna, dodajemy przyprawę typu Vegeta. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy zamrożoną brukselkę; ustawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy. Brukselka powinna tylko nieco zmięknąć, nie może się rozgotować. Odstawiamy.
Z jednej łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem z brukselki, zagotowujemy - sos powinien być gęsty, jednolity i puszysty. Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (w całości). Gdy się lekko podsmażą i zmiękną, zmniejszamy ogień i trzymamy przez chwilę, często mieszając, aż puszczą sok. Pieczarki i brukselkę dajemy do sosu, całość delikatnie mieszamy; gdy trzeba, doprawiamy do smaku i trzymamy w cieple przez kilka minut, nie dopuszczając, by potrawa się zagotowała. Podajemy z ziemniakami pureMe lub ugotowanym na sypko ryżem jako danie bezmięsne lub z dodatkiem gotowanego, białego mięsa - kurczaka czy indyka. Wówczas podajemy dodatkowo porcję delikatnej w smaku, sezonowej surówki.

Krem agrestowy - przepis na 4 porcje

2 szklanki mrożonego agrestu, 2 szklanki wody, 2 kopiaste łyżki cukru (można więcej, według własnego smaku), 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, małe bezy do przybrania.
Agrest zalewamy wodą i na niewielkim ogniu rozgotowujemy (10-12 min). Przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru; gdy będzie gęsta, łączymy z zimnym musem. Krem rozkładamy do pucharków, przybieramy bezami i podajemy na stół, nie później, jak 10 min po przygotowaniu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Uczestnicy popularnego tanecznego programu w żenujący sposób parodiują... modlitwę

2025-09-15 22:13

[ TEMATY ]

telewizja

telewizja

Adobe Stock

Uczestnicy popularnego tanecznego show postanowili zabłysnąć humorem i zamieścili w sieci nagranie, które – w ich zamyśle – miało bawić i promować program. Efekt okazał się jednak zupełnie odwrotny. Zamiast lekkości i żartu otrzymaliśmy nieudolną próbę rozbawienia widzów, która przerodziła się w żenujący spektakl z wyraźnie antykatolickim podtekstem. Trudno było patrzeć na to bez poczucia wstydu.

Na nagraniu „gwiazdy” programu – Barbara Bursztynowicz, Maja Bohosiewicz, Aleksander Sikora i Tomasz Karolak wraz z partnerami tanecznymi (Michałem Kassinem, Albertem Kosińskim, Darią Sytą i Izabelą Skierską) – odgrywają scenkę stylizowaną na modlitwę. Za stolikiem ustawione są zdjęcia jurorów, a uczestnicy wznoszą ręce i wygłaszają swoje „intencje”, które wspólnie kończą słowami: „wysłuchaj nas parkiet”.
CZYTAJ DALEJ

Pierwszy wywiad Leona XIV: Mam wielką ufność w naturę ludzką

2025-09-14 15:34

Vatican Media

O nauce dyplomacji, zabiegach o pokój i dialog, a także o swej amerykańsko-peruwiańskiej tożsamości, a nawet o kibicowaniu podczas Mistrzostw Świata - to niektóre z wątków pierwszego wywiadu udzielonego przez Leona XIV dziennikarce „Crux”, Elise Ann Allen.

Rozmowa, opublikowana z okazji 70. urodzin Papieża, jest fragmentem biografii pod tytułem „León XIV: ciudadano del mundo, misionero del siglo XXI” („Leon XIV: obywatel świata, misjonarz XXI wieku” - red.), który ukaże się w języku hiszpańskim nakładem Penguin Perú 18 września. Później planowane są edycje angielska i portugalska.
CZYTAJ DALEJ

Pierwsza prezydencka wizyta Karola Nawrockiego w Berlinie i Paryżu

2025-09-15 21:44

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

KPRM

Bezpieczeństwo wschodniej flanki NATO zdominuje rozmowy Karola Nawrockiego w Berlinie i Paryżu. Mimo powtarzających się deklaracji strony niemieckiej, że sprawa prawnie jest zamknięta, polski prezydent zamierza podjąć kwestię reparacji za II wojnę światową.

We wtorek Nawrocki odbędzie w Berlinie rozmowy w cztery oczy z prezydentem Frankiem-Walterem Steinmeierem oraz kanclerzem Friedrichem Merzem. Polski prezydent nie ma w swoim programie w Niemczech żadnych oficjalnych konferencji prasowych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję