Znana w starożytności miała bardzo szerokie zastosowanie w
medycynie, kuchni i kosmetyce. Obecnie uznana przez specjalistów
za najzdrowszy tłuszcz, który powinien gościć w każdej kuchni.
Oliwa to sok z owoców drzewka oliwnego - oliwek. Najwyższą
jakość i cenę ma oliwa tłoczona ze świeżych oliwek na zimno. Szlachetna
oliwa jest bladożółta, z lekkim zielonkawym odcieniem, o delikatnym
smaku i - zupełnie bez zapachu. Prawdziwą i czystą oliwę poznajemy
po tym, że w temp. 10oC mętnieje, a w temp. 4oC - krzepnie. Pozyskana
na zimno, z pierwszej ekstrakcji, ma na opakowaniu dopisek "virgin
oil" - olej naturalnie pozyskany. Na zimno pozyskiwane są także oleje
z orzechów, słonecznika, soi, kukurydzy. Mają one nienaruszony skład
nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), nieodzownych dla zdrowia,
i nie mają żadnych zanieczyszczeń chemicznych.
Najczęściej spotykane są oleje tłoczone na gorąco. Jest
to proces technologicznie tańszy i bardziej efektywny. Tak pozyskiwany
olej musi być ekstrahowany za pomocą rozpuszczalników organicznych,
w związku z czym zawiera wiele niepożądanych składników, dlatego
oczyszcza się go (rafinuje), co wprawdzie zwiększa jego trwałość,
ale eliminuje większość wartości odżywczych. Olej rafinowany jest
bezbarwny, przezroczysty i bez zapachu. Oleje powinno jadać się na
surowo. Do smażenia należy używać oliwy z oliwek lub bezerukowego,
uniwersalnego oleju rzepakowego.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
