Reklama

Z naszej kuchni

Ziemniaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ziemniaki po królewsku - przepis na 4 porcje

8 ziemniaków, 1 duża cebula, 20 dag pieczarek lub świeżych grzybów (kapelusze), 20 dag wątróbek z drobiu, sól i pieprz do smaku. Olej do zasmażenia wątróbki, tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania, 1 szklanka śmietany i 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera lub - białka z 4 jajek i 2 łyżki posiekanych orzechów.

Ziemniaki gotujemy przez 7-8 min - na półmiękko. Gdy przestygną, kroimy w cienkie plastry.
Na tłuszczu zasmażamy cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w cienkie plasterki wątróbkę, oprószamy przyprawami i razem zapiekamy, aż wyparuje nadmiar sosu.
Na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia rozkładamy połowę ziemniaków, oprószamy przyprawami, nakładamy cały farsz, pozostałe ziemniaki rozkładamy na wierzchu i ponownie przyprawiamy - według własnych upodobań smakowych. Wierzch ziemniaków przykrywamy - albo pianą z białek wymieszaną z siekanymi orzechami (danie bardziej dietetyczne), albo śmietaną wymieszaną z utartym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200oC przez ok. 25 min. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała, z dodatkiem sezonowej, delikatnej w smaku surówki.
Ziemniaki zapiekane z grzybami - -przepis na 4 porcje
8 ziemniaków, 1 filiżanka suszonych grzybów, 2 duże cebule, olej do podsmażenia cebuli, 2 plastry gotowanej szynki lub 15 dag chudego, gotowanego boczku, kawałek zamrożonego masła, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki tartej bułki, 1 szklanka mleka do namoczenia grzybów, sól i pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy.
Sos: wywar z grzybów, 1 łyżeczka mąki (może być kukurydziana), 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku.
Grzyby moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół przez godzinę, następnie gotujemy do miękkości pod przykryciem - by wywar nie wyparował. Miękkie pozostawiamy do wychłodzenia.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 7-8 min, cedzimy, pozostawiamy do odparowania i przechłodzenia.
Cebulę kroimy w piórka i lekko podsmażamy na oleju, uważając, by się nie zrumieniła. Chłodne ziemniaki kroimy w plastry, wędlinę i grzyby w cienki "makaronik".
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układamy cienkie warstwy ziemniaków, posypujemy przyprawami, przekładamy cebulą z grzybami i wędliną. Ostatnią - wierzchnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość polewamy śmietaną, posypujemy tartą bułką i wiórkami mrożonego masła. Wstawiamy do wygrzanego, nastawionego na 200oC piekarnika na 25 min. Potrawa jest gotowa, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy.
Sos: Wywar z grzybów zagotowujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnego mleka i ponownie zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Potrawę podajemy w naczyniu, w którym się zapiekała, oddzielnie - w sosjerce - gorący sos. Najsmaczniejsza z zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Ojca Pio

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

"Głos Ojca Pio"

Nowenna do św. Ojca Pio odmawiana między 14 a 22 września.

Święty Ojcze Pio, z przekonaniem uczyłeś, że Opatrzność mieszając radość ze łzami w życiu ludzi i całych narodów, prowadzi do osiągnięcia ostatecznego celu; że za widoczną ręką człowieka jest za-wsze ukryta ręka Boga, wstawiaj się za mną, bym w trudnej sprawie…, którą przedstawiam Bogu, przyjął z wiarą Jego wolę.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Prof. Monika Przybysz: Kościół w social mediach to znak czasu

2025-09-20 16:03

[ TEMATY ]

media

Karol Porwich

prof. Monika Przybysz

prof. Monika Przybysz

- Kościół jest tam, gdzie są ludzie, i tak powinno być także w mediach społecznościowych - podkreśla prof. Monika Przybysz z UKSW. W rozmowie z KAI medioznawca wyjaśnia, jak Kościół coraz lepiej wykorzystuje nowe media, m.in. dzięki księżom i influencerom obecnym na Instagramie, TikToku i YouTubie. Okazją do rozmowy jest obchodzony w Kościele w Polsce w najbliższą niedzielę Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu.

Anna Rasińska (KAI): Jak powinna wyglądać profesjonalna komunikacja Kościoła w mediach? Co w tej kwestii jest najważniejsze?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję