Przepis na 4 małe kotlety
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (może być z
poprzedniego dnia), 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy do zasmażenia cebuli,
1 jajko, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 1 łyżka nasion słonecznika,
sól, pieprz, szczypta mielonego kminku, olej do smażenia, otręby
pszenne do panierowania.
Przesmażoną cebulę i kaszę przepuszczamy przez maszynkę
lub rozbijamy w malakserze. Dodajemy nasiona słonecznika, jajko,
natkę, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Uformowane, maleńkie
kotleciki (można zrobić dwa większe) panierujemy w otrębach i smażymy
na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy prosto z
patelni z lubianymi dodatkami, np. z pikantnym sosem pomidorowym
lub sosem pieczarkowo-jogurtowym oraz porcją zielonej sałaty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu