Były ulubionym daniem, serwowanym przez nasze babcie, szczególnie w okresie tzw. postnych dni. Lekko strawne, pożywne, a przy tym bardzo smaczne.
Kluski śmietankowe - przepis na 6 porcji
1 szklanka śmietany, 3 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 łyżki mleka, 5-6 czubatych, dużych łyżek mąki (ilość mąki zależy od jej wilgotności), 1 łyżeczka cukru, duża szczypta soli, 3 całe jajka.
W głębokiej misce lub malakserze rozcieramy łyżkę śmietany
z miękkim masłem, gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą śmietanę,
mąkę - niewielkimi porcjami - mleko, sól, cukier i całe jajka. Po
dokładnym wymieszaniu ciasto lekko wybijamy. Powinno mieć konsystencję
gęstego ciasta naleśnikowego. Po kilku ruchach ciasto jest gotowe,
jednolite i gładkie. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min - niech "
odpocznie".
Wrzucamy ciasto, najlepiej - małą łyżeczką, na wrzącą,
lekko osoloną wodę. Kluski wyjmujemy gdy, po wypłynięciu, raz się
zagotują. Kładziemy bezpośrednio na wygrzane talerze i podajemy według
własnych upodobań - polane masłem ze zrumienioną bułką, przygotowanym
wiosennym sosem jogurtowym lub sosem jogurtowym z owocami. Doskonale
smakują posypane utartym, białym serem, a dzieci najchętniej zjadają,
gdy posypiemy je cukrem z cynamonem i polejemy gęstą kwaśną śmietaną.
Kluski z tartej bułki - przepis na 4 porcje
2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka
cukru, duża szczypta soli, bardzo drobno zmielona lub przesiana przez
sito tarta bułka w ilości, potrzebnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji
ciasta.
Masło ucieramy na puch, najlepiej - w głębokiej misce,
dodajemy jajko, żółtko i sól. Ucieramy aż składniki się połączą.
Jeżeli kluski chcemy podać na słodko lub do mlecznej
zupy - dodajemy cukier, w przeciwnym razie z cukru rezygnujemy.
Do utartej masy maślano-jajecznej dosypujemy - niewielkimi
partiami - tartą bułkę w takiej ilości, by ciasto było gęste, dokładnie
połączone i jednolite. Zaraz po przygotowaniu wrzucamy, najlepiej
ostrą, metalową łyżką, na wrzącą, lekko osoloną wodę. Kluski są gotowe,
gdy po wypłynięciu raz się zagotują.
Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzane talerze. Podajemy
według własnych upodobań - z pikantnymi sosami: grzybowym, pieczarkowym,
pomidorowym. Doskonałe z dodatkiem pieczarek w śmietanie lub polane
zrumienionym masłem i podane z dodatkiem sezonowej, lekko pikantnej
surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu