Reklama

Z naszej kuchni

Makaron - lekko strawny i zdrowy

Wiele osób uważa, że makarony tuczą. To błędna i niesprawiedliwa opinia. Nie tuczą makarony, lecz dobrane do nich "dodatki" - i nadmierny apetyt.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Węgierski przysmak. Przepis na 4 porcje

2 szklanki tłustego białego sera, 1 szklanka mąki, 4 jajka, 2 kopiaste łyżki masła (może być topione), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 szklanka lekko kwaśnej, gęstej śmietany, skórka z całej cytryny, 2 kopiaste łyżki sułtanek (rodzynki w dobrym gatunku), 4 łyżki cukru, sól, tłuszcz i tarta bułka.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy. Z sera, mąki, jednego jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie sprężyste i pulchne, okrywamy je ściereczką i kładziemy do lodówki. Po godzinie na wysypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wychłodzonym w lodówce nożem kroimy średniogruby makaron. Gotujemy krótko (3-4 min) w lekko osolonej wodzie, szybko cedzimy i wykładamy na szeroki półmisek - do wychłodzenia.
Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny, odsączone rodzynki, pianę ubitą z białek. Masę delikatnie łączymy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do wygrzanego piekarnika (200oC) i zapiekamy, aż się ładnie zrumieni. Danie jest doskonałe na ciepło i na zimno.

Makaronowy rarytas. Przepis na 4 porcje

50 dag dobrego makaronu (krótka krajanka, świderki itp.), 20 dag kabanosów, lub innej dobrej wędliny, 1 duża cebula, 2 strąki świeżej, czerwonej papryki, sól, pieprz, pieprz Cayenne, mielona słodka papryka, kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja), 4 łyżki dobrze podsuszonego, utartego białego sera, np. Solan.
W wodzie z solą i 2 łyżkami oleju gotujemy makaron przez 2 min - krócej niż w przepisie.
Na łyżce masła podsmażamy, nie rumieniąc, drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienki "makaronik" papryki, przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone kabanosy i przyprawy, składniki łączymy, przykrywamy naczynie i trzymamy w ciepłym miejscu. Odcedzony makaron przekładamy do wygrzanej salaterki, dodajemy pozostałe masło i drobno posiekane listki bazylii. Całość delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Robimy cztery wgłębienia, w które nakładamy - w równych ilościach - zasmażone kabanosy, wszystko posypujemy utartym serem i zieleniną. Podajemy na stół natychmiast po przygotowaniu, koniecznie na wygrzanych talerzach z dodatkiem delikatnej w smaku surówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmiany personalne 2025

2025-06-17 14:08

[ TEMATY ]

diecezja warszawsko‑praska

zmiany personalne

zmiany kapłanów

2025

Karol Porwich/Niedziela

Na mocy decyzji podjętych przez Księdza Biskupa Romualda Kamińskiego w naszej Diecezji dokonają się następujące zmiany personalne.

ks. Jerzy Chyła, proboszcz parafii św. Józefa Oblubieńca NMP i św. Franciszka we Franciszkowie – zamieszka w DKE w Otwocku;
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Jezus nie jest włóczęgą, Jezus jest pielgrzymem!

2025-06-30 14:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Byłoby wielkim nieszczęściem, gdybym wszedł w relację, która nie pozwala mi się przenieść, która sprawia, że przestaję być dyspozycyjny wobec Jezusa – mówił kard. Grzegorz Ryś do księży.

30 lipca br. kard. Grzegorz Ryś podczas Mszy św. posłania wręczył księżom dekrety, posyłając ich do nowych miejsc posługi duszpasterskiej.
CZYTAJ DALEJ

„Wybrali Chrystusa” – mama bł. Karola Acutisa o wspólnej kanonizacji z bł. Frassatim

„Obaj byli młodzi, chcieli bardziej ‘być’ niż ‘mieć’” - mówi Antonia Acutis o zbliżającej się kanonizacji jej syna Karola i bł. Piotra Jerzego Frassatiego. Uroczystość odbędzie się 7 września 2025 roku na Placu św. Piotra w Watykanie.

Antonia Acutis, mama bł. Karola Acutisa, z radością przyjęła wiadomość, że jej syn zostanie ogłoszony świętym razem z bł. Piotrem Jerzym (Pier Giorgiem) Frassatim. W rozmowie z National Catholic Register podkreśliła, jak wiele łączyło obu przyszłych świętych. „Cieszę się, ponieważ Piotr Jerzy Frassati był młody, tak jak Karol” – powiedziała. Dodała, że obaj byli głęboko oddani Eucharystii i pochodzili z dobrze sytuowanych rodzin, a mimo to wybrali życie z Chrystusem, rezygnując z pogoni za dobrami materialnymi. „Dobrze jest dziś przypominać młodym o tych dwóch młodzieńcach, którzy bardziej troszczyli się o ‘być’, niż ‘mieć’, by odnaleźć prawdziwe bezpieczeństwo” – zaznaczyła.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję