Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

O tej porze roku zapiekanki smakują najlepiej. Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy, pożywny i smaczny posiłek, a przy tym łatwo je przygotować.

Niedziela Ogólnopolska 48/2002

Adam Markowski

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Przepis na 4 porcje

Reklama

1 opakowanie (0,5 kg) mrożonego szpinaku, 1 cebula, 4 dorodne pomidory, 2 ząbki czosnku, 8-10 ziemniaków, 1 kostka (125 g) sera feta, sól, pieprz, 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 filiżanka utartego, pikantnego żółtego sera, tymianek, olej.

Szpinak przekładamy na sito - aby go rozmrozić i odsączyć nadmiar płynu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy szczyptę tymianku, posiekany szpinak, całość zasmażamy około minuty na dużym ogniu - odstawiamy.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w pełne krążki, odrzucamy nadmiar pestek.
Obrane ziemniaki obsuszamy, kroimy w bardzo cienkie plasterki - połowę z nich rozkładamy na spodzie wysmarowanej olejem formy do zapiekania w taki sposób, aby jeden plasterek zachodził na następny, oprószamy przyprawami. Na tę warstwę nakładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rozdrobnionym serem feta, układamy plastry pomidorów - całość oprószamy przyprawami, a na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki - podobnie jak na spodzie - by jeden plasterek częściowo przykrywał następny. Całość oprószamy przyprawami, podlewamy bulionem, posypujemy utartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na godzinę lub kilka minut dłużej - czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanki. Potrawa jest gotowa, gdy powierzchnia nabierze złocistej barwy, a ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka z kaszy i pieczarek

Przepis na 4 duże porcje

Reklama

1 szklanka suchej kaszy, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 łyżka smalcu, 10 dużych pieczarek, 1 cebula, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1/2 główki selera, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, zielenina,1 łyżka keczupu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, cukier, szczypta chili, 3 łyżki oleju, 1 szklanka śmietany 12%, 1 jajko, 1 szklanka utartego żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Na gorącą wodę z dodatkiem Vegety i smalcu sypiemy kaszę, gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, gdy puszczą sok - dodajemy utarte na tartce z dużymi otworami warzywa, podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy kilka minut. Do prawie miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i całość doprawiamy do smaku - masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, utartym serem, zieleniną, gdy trzeba - całość doprawiamy do smaku i wykładamy do przygotowanej formy. Śmietanę mieszamy z jajkiem, gdy składniki się połączą i lekko spienią, zalewamy kaszę i wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na 25-30 min. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną sezonową surówką.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Archidiecezja katowicka: Proboszczowie przechodzący na emeryturę

2021-06-08 08:47

[ TEMATY ]

abp Wiktor Skworc

Katowice

zmiany księży

zmiany personalne

archidiecezjakatowicka.pl

Metropolita katowicki spotkał się w Kurii Metropolitalnej z proboszczami przechodzącymi w tym roku na emeryturę. W spotkaniu, które odbyło się w dwóch grupach, uczestniczył także kanclerz kurii ks. Jan Smolec.

Podczas spotkania proboszczowie dzielili się swoim doświadczeniem. Na zakończenie z rąk arcybiskupa i kanclerza kurii otrzymali dekrety zwalniające ich z dniem 31 lipca z funkcji proboszczów. W tym roku jest ich 19.

CZYTAJ DALEJ

Diecezja opolska: neoprezbiterzy posłani do parafii

2021-06-09 10:14

[ TEMATY ]

Opole

zmiany księży

zmiany personalne

diecezja.opole.pl

3 neoprezbiterów z diecezji opolskiej zostało posłanych na parafie.

Ks. Michał Banaś pochodzi z parafii św. Marii Magdaleny w Łambinowicach. Urodził się 25 lutego 1992 r. jako syn Sławomira i Joanny. Ma dwójkę młodszego rodzeństwa – brata i siostrę. Szkołę średnią ukończył w Nysie, a po zdaniu egzaminu maturalnego studiował na Uniwersytecie Opolskim na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna uzyskując licencjat. Pracę magisterską pt. „Stosowanie nowych mediów w głoszeniu słowa Bożego na przykładzie działalności o. Adama Szustaka OP” napisał na seminarium naukowym z homiletyki, mediów i komunikacji pod kierunkiem ks. prof. Marka Lisa. Na obrazku prymicyjnym umieścił słowa pochodzące z Listu do Rzymian „Albowiem z Niego i przez Niego, i dla Niego jest wszystko. Jemu chwała na wieki! Amen”. Zainteresowaniami teologicznymi są teologia pastoralna oraz zagadnienia związane z homiletyką oraz mediami. Poza tym interesuje się turystyką, lotnictwem cywilnym, gotowaniem, majsterkowaniem, oraz lubi jazdę na rowerze.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Zmarła Mama Arcybiskupa Grzegorza Rysia

2021-06-12 17:18

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum

W sobotę 12 czerwca 2021 roku zmarła śp. Maria Ryś – mama ks. abp. Grzegorza Rysia metropolity łódzkiego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję