Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy po świętach

W domach, w których nie gotuje się bigosów, również można zagospodarować wszystkie mięsne pozostałości po świętach. Nasze babki przygotowywały lekko strawne dania właśnie z mięsnych resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tort omletowy

Resztki mięs i wędlin, 2 cebule, kilka pieczarek, 1 łyżka tłuszczu do zasmażenia pieczarek, masło lub masło roślinne do smażenia omletów, przyprawy, 8 dużych jaj, sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na tłuszczu smażymy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy, aż część soku odparuje. Przechłodzone pieczarki i cebulę wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, do masy dodajemy (jeżeli jest) resztki sosu spod pieczenia, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać nieco koncentratu pomidorowego i keczupu. Gdy doprawiony farsz jest zbyt ścisły, możemy lekko rozprowadzić go łyżką rosołu lub wywaru z warzyw.
Przygotowanie omletów: Umyte pod ciepłą wodą 4 jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, dodajemy dwie łyżki zimnej wody, szczyptę soli, płaską łyżkę mąki krupczatki lub najdrobniejszej (przesianej przez sito) tartej bułki. Całość przez minutę lekko ubijamy i natychmiast wylewamy na rozgrzaną patelnię z pieniącym się masłem. Gdy na wierzchu omletu utworzy się płynna masa, wówczas lekko podważamy boki, by spłynęła i zasmażyła się od spodu. Omlet zsuwamy do wysmarowanej masłem tortownicy, na nim rozkładamy przygotowaną wcześniej masę i smażymy drugi omlet, który kładziemy na wierzch. Całość lekko kropimy masłem, kto lubi - może wierzch omletu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15 min. Gorący kroimy w romby jak tort i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki i filiżanką czerwonego barszczu.

Poświąteczny żurek

Gdy mięsnych resztek pozostało niewiele, można przygotować żurek. Najsmaczniejszy, gdy kwas przygotujemy w domu lub kupimy u zaprzyjaźnionego piekarza.
Na gotującą wodę wrzucamy 2 suszone grzybki, 2 obrane ząbki czosnku (kto nie lubi czosnku, może zrezygnować z tej przyprawy), 1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela i pokrojone w drobne kawałki resztki mięs i kiełbas. Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu, następnie na gorący wywar lejemy - cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając - zakwas, w takiej ilości, by żurek był zawiesisty i lekko kwaskowy. Przyprawiamy do smaku majerankiem i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
Podajemy w filiżankach do smażonych ziemniaków lub do ziemniaków purée polanych smażonymi skwarkami lub zrumienioną cebulką.
Z własnego doświadczenia wiem, że żurku możemy ugotować większą ilość, bo w ciągu jednego dnia zostanie skonsumowany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czarny dym nad Watykanem!

2025-05-07 21:01

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kardynałowie, którzy we wtorek, 7 maja rozpoczęli konklawe w pierwszym głosowaniu nie wskazali 267. Biskupa Rzymu.

O godz. 21:00 z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej ukazał się czarny dym, który oznacza brak wyboru nowego Następcy św. Piotra. W dniu rozpoczęcia konklawe odbyło się jedno skrutinium.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: oczekiwanie na wynik pierwszego głosowania podczas konklawe

2025-05-07 18:29

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Tysiące ludzi zgromadziły na placu św. Piotra w Watykanie w oczekiwaniu na wynik pierwszego głosowania 133 kardynałów elektorów, którzy od dziś wybierają nowego papieża. Rezultat ten tradycyjnie ogłosi dym z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej, w której odbywa się głosowanie.

W komin wycelowane są już obiektywy licznych fotoreporterów.
CZYTAJ DALEJ

Duch konklawe unosi się na Jasnej Górze!

2025-05-08 15:29

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Kaplica Sykstyńska

Grzegorz Gadacz/Niedziela TV

Już samo zdjęcie robi wrażenie, prawda?

Już samo zdjęcie robi wrażenie, prawda?

Już 1 maja stojąca na Jasnej Górze u stóp Klasztoru Ojców Paulinów replika Kaplicy Sykstyńskiej zaprasza na bezpłatną “podróż” edukacyjną w związku ze zbliżającym się konklawe. Dzięki patronatowi mediowemu tygodnika Niedziela najciekawsze tajemnice Watykanu zostały opracowane drobiazgowo. Każdy, kto nie może w tym czasie wyruszyć do Rzymu, będzie mógł zgłębić je w iście watykańskiej atmosferze kaplicy, w której od zawsze wybierany jest Papież.

W związku ze zbliżającym się konklawe, które od zawsze wzbudza emocje na całym świecie, goszcząca od lutego na Jasnej Górze replika Kaplicy Sykstyńskiej, zaprasza na bezpłatną „ucztę edukacyjno-duchową”, która przybliży tajemnice tego wyjątkowego wydarzenia. Od 10 maja 2025 roku wszyscy zainteresowani będą mogli zgłębić historię, znaczenie i kulisy konklawe, a także odkryć arcydzieła mistrzów renesansowych, które kardynałowie podziwiają za każdym razem wsłuchując się w podszept Ducha Świętego wskazujący następcę Tronu Piotrowego. Niebywała okazja indywidualnego wczucia się w atmosferę konklawe podczas jej trwania w Watykanie, nadarza się właśnie Polsce, po raz pierwszy w historii Kościoła Katolickiego, dzięki wiernej kopii Kaplicy Sykstyńskiej. Jednocześnie organizatorzy przedsięwzięcia pod auspicjami Muzeów Watykańskich – umożliwiają zwiedzającym obejrzenie tronu JP II I innych artefaktów zebranych przez Ojców Paulinów na Jasnej Górze podczas jego wizyt.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję