Bardzo smaczny, orzeźwiający, lekko strawny i pożywny.
2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 kalarepka, gałązka zielonej pietruszki, 1 płaska łyżka smalcu (najlepszy domowej roboty; może być inny tłuszcz, ale na smalcu żurek jest najsmaczniejszy), mały liść laurowy, ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, zakwas na żur (ilość - według własnych upodobań), 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 szklanki wody, sól.
Do wody dodajemy smalec i przyprawy. Gdy całość się zagotuje, dodajemy rozdrobnione jarzyny i gałązkę zielonej pietruszki. Gotujemy, aż jarzyny będą miękkie, i zalewamy
zakwasem. Żurek doprawiamy śmietaną i przyprawiamy według własnych upodobań. Podajemy z grzankami z tostowego chleba.
Rada: Kto lubi potrawy bardziej pikantne, może dodać do żurku, już pod koniec gotowania, porcję kiełbasy zasmażoną z posiekaną cebulką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu