Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie zupy

W okresie, gdy zimowe, mroźne dni dawały o sobie mocno znać - nasi przodkowie rozgrzewali organizm pożywnymi zupami. Z dodatkiem smażonych ziemniaków lub z kromkami chleba stanowiły one pełnowartościowy, zdrowy posiłek, pomagający przetrwać w dobrej kondycji nieprzyjazny okres.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa ziemniaczana cioci Godziszewskiej

(Przepis na 6 porcji)

4 duże ziemniaki, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 biała część pora, 1/2 średniej wielkości selera, 1 cebula, 6 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 25 dag małych zamkniętych pieczarek, 1 łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka posiekanej zieleniny.

Dokładnie umyte ziemniaki i włoszczyznę kroimy w kostkę lub słupki, zalewamy rosołem i gotujemy na średnim ogniu około 20 min. Gdy miękkie, przecieramy przez ostre sito lub rozbijamy w malakserze. Pieczarki kroimy w cienkie paseczki, dusimy na maśle, aż będą miękkie i lekko się podrumienią, dodajemy do zupy wraz z tłuszczem, na którym się smażyły. Całość zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po zdjęciu z ognia zupę łączymy z lekko spienioną śmietaną, dokładnie mieszamy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Podajemy z dodatkiem zrumienionych grzanek lub ze smażonymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Staropolski krupnik

(Przepis na 4 porcje)

1/2 kg młodej wołowiny z rostbefu, porcja włoszczyzny, 1 cebula, 2 suszone kapelusze borowików, 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej, sól, pieprz, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka świeżego masła, zielenina.

Opłukane mięso zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy na niewielkim ogniu 20 min. Dodajemy włoszczyznę, grzyby i gotujemy nadal, aż mięso będzie miękkie. Rosół cedzimy, odlewamy do oddzielnego naczynia 2 szklanki, sypiemy kaszę i - często mieszając - gotujemy przez 10 min. Gdy kasza nieco wcześniej wchłonie cały płyn, dolewamy jeszcze 1/2 szklanki rosołu. Miękką, rozgotowaną kaszę ucieramy z surowym masłem, aż zbieleje.
Do pozostałego rosołu dodajemy pokrojone w cienkie paski jarzyny: marchew, korzeń pietruszki, seler oraz grzyby, do całości dodajemy utartą kaszę, pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy do smaku i jeszcze raz zagotowujemy, dodajemy zieleninę.
Krupnik podajemy sam lub z dodatkiem smażonych ziemniaków. W staropolskiej kuchni podawano do krupniku ziemniaki z wody, obficie polane tłuszczem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Ghana: nie ma kościoła, w którym nie byłoby obrazu Bożego Miłosierdzia

2024-04-24 13:21

[ TEMATY ]

Ghana

Boże Miłosierdzie

Karol Porwich/Niedziela

Jan Paweł II odbył pielgrzymkę do Ghany, jako pierwszą na Czarny Ląd, do tej pory ludzie wspominają tę wizytę - mówi w rozmowie z Radiem Watykańskim - Vatican News abp Henryk Jagodziński. Hierarcha został 16 kwietnia mianowany przez Papieża Franciszka nuncjuszem apostolskim w Republice Południowej Afryki i Lesotho. Dotychczas był papieskim przedstawicielem w Ghanie.

Arcybiskup Jagodziński opowiedział Radiu Watykańskiemu - Vatican News o niezwykłej wierze Ghańczyków. „Sesja parlamentu zaczyna się modlitwą, w parlamencie organizowany jest też wieczór kolęd, na który przychodzą też muzułmanie. Tutaj to się nazywa wieczorem siedmiu czytań i siedmiu pieśni bożonarodzeniowych" - relacjonuje. Hierarcha zaznacza, że mieszkańców tego kraju cechuje wielka radość wiary. „Ghańczycy we wszystkim, co robią, są religijni, to jest coś naturalnego, Bóg jest obecny w ich życiu we wszystkich jego aspektach. Ghana jest oczywiście państwem świeckim, ale to jest coś naturalnego i myślę, że moglibyśmy się od nich uczyć takiego entuzjazmu w przyjęciu Ewangelii, ale także tolerancji, ponieważ obecność Boga jest dopuszczalna i pożądana przez wszystkich" - wskazał.

CZYTAJ DALEJ

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję