Jajka mollet w sałatce jarzynowej
(Przepis na 10 porcji)
10 jajek ugotowanych na twardo, 10 cienkich plasterków gotowanej szynki lub polędwicy, gęsty sos majonezowy, 1 czerwona papryka, zielenina, liście sałaty.
Sałatka: 1 puszka zielonego groszku, 2 jabłka, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 ugotowana marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 mały seler, 2 kopiaste łyżki posiekanych marynowanych grzybów (mogą być pieczarki),
2 konserwowe ogórki, majonez, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz, 1 łyżka posiekanej zieleniny.
Składniki sałatki siekamy, dodajemy odsączony groszek, oprószamy przyprawami według własnych upodobań smakowych, dodajmy majonez wymieszany z musztardą, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Na płaskim półmisku, wyłożonym dekoracyjnie liśćmi sałaty, rozkładamy podzieloną na 10 równych porcji sałatkę. W każdej porcji robimy wyraźne wgłębienie. Ugotowane na twardo jajka, po obraniu ze skorupek,
kładziemy do górnej części zwiniętego w rulonik plasterka szynki, układamy na porcji sałatki, zalewamy gęstym sosem majonezowym. Przed podaniem półmisek przybieramy zielonymi listkami pietruszki lub selera
naciowego i paseczkami czerwonej papryki.
Jajka w pikantnej galarecie
(Przepis na 8 porcji)
12 jajek ugotowanych na twardo, 10 szklanek chudego, dobrze przyprawionego rosołu (może być z koncentratu), 4 płaskie łyżki mielonej żelatyny, 1 gruby plaster (ok. 20 dag) chudej, gotowanej szynki, 16
oliwek lub 8 łyżek odsączonego, zielonego groszku, liście sałaty, świeża rzeżucha, rzodkiewki lub cząstki pomidora.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje - łączymy ze szklanką gorącego rosołu, bardzo dokładnie mieszamy. Gdy nie będzie grudek, łączymy z pozostałym ciepłym rosołem
i rozlewamy do kokilek lub szerokich filiżanek na wysokość 1 cm. Naczynia z nalaną galaretką odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Na dobrze stężonej warstwie galaretki układamy 3 połówki ugotowanych
jajek (żółtkami do spodu, by po wyłożeniu żółtka były na wierzchu), pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek. Całość zalewamy pozostałą galaretką i ponownie wstawiamy do
lodówki.
Przed podaniem każdą porcję wykładamy na liść sałaty, umieszczamy na płaskim półmisku lub na porcjowych talerzykach, przybieramy gałązkami rzeżuchy, różyczkami z rzodkiewek lub cząstkami pomidora.
Do przekąski możemy podać - w sosjerce - lekko pikantny w smaku sos majonezowy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu