(Przepis na 2 porcje)
2-3 dorodne, świeże płocie (50 dag), 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki gęstej śmietany, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka.
Oczyszczone z łusek, wypatroszone pozbawione głów i wymyte płocie dajemy do gorącej wody z solą, pieprzem i pokrojoną w krążki cebulą. Gotujemy razem na niewielkim ogniu przez10 min - odstawiamy
do przechłodzenia. Płocie wyjmujemy na deskę za pomocą łyżki cedzakowej. Na oliwie podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - oprószamy papryką, dodajemy posiekany czosnek, dokładnie
obrane z ości małe kawałki ryby, sok pomidorowy. Zasmażamy przez minutę, zalewamy dwoma szklankami przecedzonego wywaru, zagotowujemy. Zupę łączymy ze spienioną śmietaną, gdy trzeba - doprawiamy
do smaku.
Do zupy podajemy oddzielnie zasmażone ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) lub grzanki z pszennego chleba.
Pomóż w rozwoju naszego portalu