Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z malinowym deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron zapiekany

(Przepis na 4 porcje)

50 dag łazanek własnej roboty lub gotowego makaronu (krajanka, tasiemki), 50 dag świeżego, półtłustego białego sera, 1/2 szklanki gęstej, lekko kwaśnej śmietany, skwarki wytopione ze świeżej słoniny z dodatkiem wędzonego boczku.

Łazanki wyrabiamy z 1/2 kg mąki, dwóch jajek i takiej ilości ciepłej wody, jakiej potrzebuje ciasto.
Słoninę i boczek drobno kroimy, wytapiamy delikatne, chrupiące skwarki. Ugotowane w wodzie z solą i łyżką oleju łazanki cedzimy, przelewamy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Wierzch łazanek posypujemy (miejsce przy miejscu) pokruszonym serem, polewamy obficie tłuszczem ze skwarkami i zalewamy lekko roztrzepaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temp. 180-200 ºC przez 15-20 min. Wyjmujemy, gdy śmietana lekko się zasmaży, czyli nabierze złocistego koloru.
Danie podajemy z filiżanką czystej, pikantnej w smaku zupy lub ze szklanką soku pomidorowego, wymieszanego z dużą ilością zieleniny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem z malin

(Przepis na 6 porcji)

80 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców) oraz dorodne maliny i listki melisy do przybrania kremu, 1 szklanka cukru, 1 kopiasta łyżeczka skórki otartej z cytryny, galaretka o smaku malinowym, sok z cytryny, 1 szklanka śmietany kremowej.

Maliny wrzucamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin. Gdy puszczą sok, zagotowujemy z dodatkiem skórki otartej z cytryny, trzymamy na ogniu przez 10 min. Wylewamy na gęste sito i bardzo dokładnie przecieramy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody (przegotowanej), wlewamy do bardzo gorącego malinowego przecieru i dokładnie mieszamy - tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szerokich, szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia.
Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, owocami oraz listkami melisy.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oprócz apostołów, Bóg powołuje także innych uczniów – nas wszystkich

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mk 16, 15-20.

Czwartek, 25 kwietnia. Święto św. Marka, ewangelisty

CZYTAJ DALEJ

Bóg pragnie naszego zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 12, 44-50.

Środa, 24 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Mokrsko. Maryja przywitana wierszem

2024-04-25 15:27

[ TEMATY ]

peregrynacja

parafia św. Stanisława BM

Mokrsko

Maciej Orman/Niedziela

Kolejnym etapem peregrynacji kopii obrazu Matki Bożej Częstochowskiej była parafia św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Mokrsku.

W imieniu wspólnoty Maryję w kopii jasnogórskiego wizerunku powitał proboszcz ks. Zbigniew Bigaj. Duszpasterz jest poetą, wydał cztery tomiki ze swoimi utworami: „Po życia drogach”; „Aniele, przy mnie stój”; „Po drogach wspomnień” i „Mojej Mamie”. Do Matki Bożej zwrócił się słowami wiersza pt. „Mama”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję