Reklama

Z naszej kuchni

Z jesiennymi dodatkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekany łosoś

Przepis na 4 porcje

4 plastry świeżego łososia (grubości 2 cm), wykrojone ze środkowej części ryby, 2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny (nie powinny dostać się pestki), 6-7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości płatów łososia), 4 duże, kwaskowe jabłka, duża szczypta cynamonu, 1 szklanka śmietany 18%, utarty żółty ser w takiej ilości, by równą warstwą przykrył potrawę, tłuszcz do wysmarowania formy, gdy trzeba - oliwa do smażenia.

Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Każdy plaster łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, dzielimy na dwie części i delikatnie oprószamy solą. Układamy w miseczce w marynacie, owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na rozgrzanej, teflonowej patelni obsmażamy porcje łososia - do zrumienienia powinien wystarczyć tłuszcz z marynaty, ale gdy trzeba - oliwę uzupełniamy. Zrumienione z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka rozprużamy, doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu, rozkładamy w równej ilości na przygotowanych filetach. Śmietanę lekko ubijamy. Gdy się spieni, rozkładamy równą warstwą na jabłka; całość posypujemy równą warstwą utartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180o C przez 20-30 min. Wyjmujemy, gdy ser się stopi i lekko zrumieni. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z jabłek z bakaliami

Przepis na 4 porcje

2 duże, kwaskowe jabłka, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka siekanych orzechów (mogą być laskowe lub laskowe i włoskie - pół na pół), sok z cytryny.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub jogurtu i śmietany (pół na pół), 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego.

Do przybrania - połówki włoskich orzechów lub rodzynki oraz listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką) ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie dostały się pestki (z pestkami surówka zgorzknieje). Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, orzechy grubo siekamy - dodajemy do utartych jabłek.
Sos: Jogurt lub jogurt i śmietanę (pół na pół) lekko ubijamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Spienionym sosem zalewamy surówkę, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu. Podana później straci na wyglądzie i smaku.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozpoczął się proces beatyfikacjny sł. Bożej Heleny Kmieć

2024-04-14 14:19

[ TEMATY ]

Helena Kmieć

Fundacja Heleny Kmieć

Ogłaszam decyzję o rozpoczęciu procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego Sługi Bożej Heleny Agnieszki Kmieć, wiernej świeckiej - czytamy w dokumencie podpisanym przez Metropolitę Archidiecezji Krakowskiej.

Abp Marek Jędraszewski wydał edykt zachęcający wiernych do przekazanie do Kurii Metropolitalnej w Krakowie, jakichkolwiek dokumentów, pism, zdjęć, pamiątek lub wiadomości dotyczących Heleny Kmieć.

CZYTAJ DALEJ

Św. Katarzyna Tekakwitha

2024-04-17 07:59

[ TEMATY ]

święci

pl.wikipedia.org

Katarzyna Tekakwitha

Katarzyna Tekakwitha

Św. Katarzyna Tekakwitha, zwana też Kateri, była Indianką z plemienia Mohawków. Przyszła na świat w kwietniu 1656 r. Jej ojciec był poganinem, wodzem osady. Matka była chrześcijanką, Indianką z plemienia Algonkinów.

Kateri wcześnie straciła rodziców, którzy zmarli na ospę. Wychowywała się u ciotki i wuja, który został wodzem plemienia. Chrzest przyjęła w wieku 18 lat. Za patronkę obrała sobie św. Katarzynę ze Sieny. Robiła krzyże z zebranych gałęzi, rozdawała je ludziom i umieszczała je w różnych miejscach w lesie. Nie rozstawała się z różańcem, a jej pobożność zrobiła wrażenie nie tylko na Indianach lecz także na Francuzach.

CZYTAJ DALEJ

Fundacja Młodzi Młodym z nowym zarządem

2024-04-18 12:24

Magdalena Lewandowska

Księża z poprzedniego i obecnego zarządu Fundacji Młodzi Młodym wspólnie celebrowali Eucharystię, której przewodniczył bp Piotr Wawrzynek.

Księża z poprzedniego i obecnego zarządu Fundacji Młodzi Młodym wspólnie celebrowali Eucharystię, której przewodniczył bp Piotr Wawrzynek.

Fundacja na Rzecz Rozwoju Młodzieży „Młodzi Młodym”, wspierająca młodzież archidiecezji wrocławskiej, ma nowy zarząd.

Prezesem został ks. Piotr Rozpędowski, diecezjalny duszpasterz młodzieży, a pomagać mu będą ks. Mariusz Sobkowiak (obecny również w poprzednim zarządzie), ks. Jakub Deperas i ks. Jan Inglot. Podziękowanie dla ustępującego zarządu odbyło się podczas Eucharystii w parafii Wniebowzięcia NMP we Wrocławiu-Ołtaszynie, której przewodniczył bp Piotr Wawrzynek, biskup pomocniczy diecezji legnickiej. To właśnie bp Wawrzynek, jako ówczesny diecezjalny duszpasterz młodzieży, tworzył w 2015 roku Fundację „Młodzi Młodym”. Razem z nim w zarządzie fundacji działali także ks. Mariusz Sobkowiak, ks. Zbigniew Kowali i ks. Tomasz Gospodaryk. – Duszpasterstwo młodzieży nie jest dochodowe, a jest przecież niezwykle ważne. Trzeba cały czas „wkładać” w nie pieniądze i szukać rozwiązania, które pozwoli znaleźć źródło finansowania różnych inicjatyw na rzecz młodych – tłumaczy bp Wawrzynek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję