SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 5 żółtek (białka zostawić do piany), 3 łyżki cukru
WYKONANIE:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg twarogu mielonego (np. Campina) o smaku waniliowym, 3 całe jajka, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
WYKONANIE:
Twaróg, utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko. Konsystencja masy powinna być bardzo rzadka. Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem tak, aby okleić brzegi. Wylać masę serową i piec 40 min. w temp. 180o C. W tym czasie z białek ubić pianę, dodać 1/2 szklanki cukru. Wyjąć ciasto, równomiernie rozprowadzić pianę, posypać wiórkami kokosowymi i piec jeszcze 10 min.
Zebrała Jolanta Marszałek