kapucyn, proboszcz parafii w Terliczce w diecezji rzeszowskiej, na rozpoczynający się Wielki Post proponuje ryby. Wielki Post to czas pokuty i nawrócenia, ale i zachowania wstrzemięźliwości w spożywaniu pokarmów. W Zakonie Kapucynów nie tylko w Wielkim Poście, ale przez cały rok ojcowie i bracia poszczą w środy i w piątki. W Środę Popielcową spożywają jeden posiłek do syta, jest to najczęściej zupa, i dwa lekkie posiłki, aby zaspokoić głód. Poza tym w zależności od miejsca zakonnicy podejmują różne wyrzeczenia, np. w klasztorze warszawskim przez cały Wielki Post są postne śniadania.
Składniki:
1 kg mrożonych płatów z pangi, 2 cebule lub por, 1 niewielki seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, olej, wegeta, pieprz
Wykonanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć, poporcjować, lekko obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać jarzyny pokrojone w paski (seler, pietruszkę i marchew), dodać trochę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Następnie dodać łyżeczkę mielonej papryki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz i wegetę do smaku. Usmażoną rybę polać przygotowanym sosem warzywnym. Rybę na ciepło można podawać z ziemniakami, a na zimno z bułką.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu