Siostra Olga, nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie, poleca doskonały, lekki deser, który można przyrządzić dzieciom. Jest to danie bardzo proste, można więc zachęcić dzieci do jego samodzielnego przygotowania.
Składniki:
miękkie owoce: banany, kilka mandarynek, 1 puszka gruszek w syropie, 1 puszka brzoskwiń w syropie (w sezonie można wziąć truskawki, maliny lub wydrylowane czereśnie), 2 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe
Wykonanie:
Owoce z puszek odcedzić i pokroić w kostkę, pozostałe owoce obrać i też pokroić. Wszystko wymieszać i przełożyć do głębszego naczynia szklanego. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać owoce. Naczynie wstawić do lodówki. Schłodzony torcik wyjąć na talerz, odwracając naczynie do góry dnem (aby łatwiej odchodziło od brzegów, naczynie można na moment zanurzyć w gorącej wodzie). Kroić na porcje; można podawać z odrobiną bitej śmietany.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu