Siostry Opatrzności Bożej prowadzą w Łące k. Rzeszowa dom dla dzieci specjalnej troski. Pracują tu od 1860 r., kiedy to sługa Boża Matka Antonina Mirska, założycielka Zgromadzenia, postanowiła przyjąć propozycję Zofii Potockiej, by w pałacu Potockich poprowadzić dom dla sierot. Siostry z radością służą swoim podopiecznym, otwarte są też na gości z zewnątrz.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, ¾ szklanka mleka, 5 dag drożdży, 2 żółtka i 2 całe jajka, ½ kostki masła, sól
Nadzienie:
50 dag jagód, ½ szklanka cukru, 2 białka do smarowania, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka oraz odrobinę soli, wlać resztę mleka. Wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić go na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem jagód. Brzegi ciasta dokładnie zaciskać. Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Każdą posmarować rozmąconym jajem. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu