Składniki:
3 pory, 2 jabłka, ząbek czosnku, marchewka, sok z cytryny, ½ szklanki sosu majonezowego (2 łyżki majonezu połączyć z jogurtem), sól, cukier, 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Pory dokładnie umyć, przyciąć liście mniej więcej do ¾. Tak przygotowane pokroić w słomkę i wymieszać z sosem majonezowym. Marchewkę i jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do surówki razem z drobno posiekanym czosnkiem.
Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Surówki i sałatki jemy na co dzień i od święta, są smaczne i zdrowe, a ich przyrządzenie jest niekłopotliwe i zabiera niewiele czasu. Dlatego na czas wakacji proponujemy sięgnąć po warzywa i owoce, które są pełne słońca i mają najwięcej składników odżywczych. Kto ma własny ogród, jest prawdziwym szczęściarzem, ale świeże warzywa możemy też kupić na targowiskach i w warzywniakach.
Zawarte w kąciku kulinarnym pomysły można traktować jak gotowe przepisy lub inspirację do własnych eksperymentów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu