Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Kawa biała mrożona

2017-08-23 10:48

Opracowanie: Jolanta Marszałek

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak kawa mrożona. Niedrogą, a przy tym pyszną możemy przyrządzić w domu. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni Siostry Arkadii”.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 3 szklanki mleka

• 3 żółtka

• 10 dag cukru

Reklama

• 4 dag kawy ziarnistej

• wanilia

• 15 dag śmietanki kremowej

Wykonanie:

Kawę zemleć, zaparzyć w 1 l wrzącej wody. Żółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć je mlekiem, następnie ostudzić i dodać ostudzony i przecedzony napar z kawy oraz wanilię. Masę zamrozić tak, aby na bokach zaczęły się robić kryształki. Kawę podawać w wąskich szklankach, wierzch udekorować wcześniej ubitą śmietaną z cukrem.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 35/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: kuchnia

Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony

Reklama

Jezus nie tylko karmi nas chlebem powszednim, pokarmem na życie doczesne, ale przyjmując od nas ten chleb, który składamy na ołtarzu podczas Eucharystii, przemienia go w chleb, który... »
Bp Tadeusz Pikus

Reklama

Moje pismo Tęcza - 7/8 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas