Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Zakupy z sercem

Tarta ze śliwkami i kruszonką

2017-09-06 12:16

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc proponujemy szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę z tymi owocami.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 20 dag mąki

• 10 dag masła

• 1 jajko

Reklama

• 2 łyżki cukru pudru

• cukier wanilinowy

• szczypta soli

• 50 dag śliwek

• cynamon w proszku

Kruszonka:

• 1 szklanki brązowego cukru

• 3 szklanki mąki pszennej

• 1 kostki masła

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce. Rozwałkować, przenieść do okrągłej formy, wykleić spód i boki. Nakłuć widelcem. Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki.

Ułożyć na cieście, posypać cynamonem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać wierzch.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 175oC.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 37/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: jedzenie

Reklama

Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony

Reklama

Chrystus przyszedł dla człowieka, a nie przeciw człowiekowi i tego uczy swych uczniów. Chrześcijanin to ktoś, kto żyje dla Boga i bliźniego. »
Abp Józef Kupny

Reklama

Moje pismo Tęcza - 7/8 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas