Reklama

W wolnej chwili

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
27 krakersów
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
10 dag żółtego sera
1 ogórek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
6 łyżek majonezu
sól, pieprz

Pasty:
1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojony w kostkę ogórek konserwowy, 3 łyżki majonezu i pieprz do smaku; wymieszać.
2. Tuńczyka odcedzić, wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem. Dodać łyżkę majonezu i wymieszać.
3. Jajka ugotować na twardo.
Białka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać 2 łyżki majonezu i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić.

Wykonanie:
Na blaszce układać warstwami: 9 krakersów (3x3), na nich rozsmarować pastę z żółtego sera z majonezem, przykryć kolejnymi 9 krakersami, na to nałożyć pastę z tuńczyka, znów przykryć krakersami i rozsmarować pastę z białek z majonezem. Wierzch udekorować startymi żółtkami i posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na całą noc.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-01-05 11:49

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kartacze

Bardzo sycące danie, popularne w kuchni polskiej i litewskiej – kluski ziemniaczane, solidnie okraszone boczkiem. Najczęściej nadziewane mięsem, ale też np. grzybami czy grzybami z kiszoną kapustą. Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Matko Tęskniąca, módl się za nami...

2024-05-14 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Jak pokazuje historia, kult Madonny Powsińskiej rodził się szybko, choć początkowo miał charakter tylko lokalny. Ale rósł wraz z rozbudową świątyni, a świadectwem cudów i łask, jakich za Jej pośred­nictwem doświadczali wierni, były wota gromadzone co najmniej od połowy XVII w.

Rozważanie 15

CZYTAJ DALEJ

Małżeństwo z Andrychowa idzie do grobu św. Jakuba. Zaniosą tam też Twoją intencję

2024-05-15 12:09

[ TEMATY ]

Santiago de Compostela

Camino

świadectwa

Archiwum rodzinne

Mają już za sobą dwa tygodnie pieszej wędrówki. Zostało im jeszcze 100 dni, by planowo dotrzeć do sanktuarium w Santiago de Compostela. Dorota i Rafał Janoszowie zamierzają pokonać 2890 km. Wyruszyli z Andrychowa Drogą św. Jakuba, by podziękować za 35 lat małżeństwa. Dziękują także za trójkę swych dzieci, za pozostałych członków rodziny, za przyjaciół i za to, co ich w życiu spotkało. Andrychowskie małżeństwo znane jest z wieloletniego zaangażowania w Ekstremalną Drogę Krzyżową.

Małżonkowie przyznają, że po raz pierwszy znaleźli się na tym jednym z najbardziej znanych szlaków pielgrzymkowych 10 lat temu. „Było to dla nas bardzo głębokie doświadczenie duchowe, powiązane wtedy z wdzięcznością za 25 lat wspólnego życia małżeńskiego. Okazało się, że Camino wpisało się głęboko w nasze serca, a my wpisaliśmy je w serca naszych dzieci i ich przyjaciół. Za nami 6 takich wędrówek trasą północną i portugalską” - opowiadają na swym facebookowym profilu, który nazwali „Camino Wdzięczności”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję