o. Serafin Kaszuba OFMCap

Wędrowny apostoł

Tu tyle pracy, tylu ludzi czeka na kapłana, a ja przez tyle lat zajmowałem się właściwie głupstwem – te słowa napisał, już w Kazachstanie, o. Serafin Kaszuba, wspominając czas studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim. Papież Franciszek podpisał 26 września 2017 r. dekret o heroiczności cnót „Włóczęgi Bożego”.

Zobacz

I Międzynarodowy Kongres Ruchu „Europa Christi"

Debata nad Chorą Europą

Ruch „Europa Christi” podjął się zadania przygotowania międzynarodowego kongresu na temat chrześcijaństwa w Europie

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
BETEL - Zakupy z sercem - Binyam

Rio de Janeiro: zainspirowany przez papieża kucharz gotuje dla głodnych w fawelach

2016-08-15 15:35

ts / Rio de Janeiro / KAI

Dzięki papieżowi Franciszkowi znany kucharz włoski przygotowuje w czasie trwania Letnich Igrzysk Olimpijskich bezpłatne posiłki dla potrzebujących w Rio de Janeiro. Massimo Bottura wyznał w rozmowie z Radiem Watykańskim, że zachętą do tej inicjatywy były dla niego słowa Franciszka na zakończenie jego pierwszej modlitwy Anioł Pański na placu św. Piotra w Watykanie: „Buona domenica! Buon pranzo a tutti!” (Dobrej niedzieli! Wszystkim dobrego obiadu!).

Polub nas na Facebooku!

Te trzy proste słowa dla mnie, jako kucharza, miały wielkie znaczenie, powiedział inicjator socjalnego projektu „RefettoRio”, który od kilku dni wydaje bezpłatne obiady głodnym mieszkańcom faweli – dzielnic biedy w Rio.

Według informacji Bottury, ten projekt socjalny będzie realizowany przez 55 dni przez jego fundację „Food for Soul”, lokalną inicjatywę kulturalną „Gastromotiva”, brazylijskie ministerstwo rolnictwa oraz burmistrza Rio de Janeiro Eduardo Paesa.

Potrawy są gotowane z artykułów spożywczych, niewykorzystanych w wiosce olimpijskiej. Jest to odpowiedź na hasło wystawy światowej Expo 2015 w Mediolanie: „Wyżywić planetę, energia dla życia”. Znany włoski kucharz zwrócił uwagę, że w sytuacji, gdy 800 mln ludzi na świecie jest niedożywionych, trzeba wystąpić z jakimś dobrym przykładem.

Reklama

„Nie wolno nam wyrzucać, musimy zbierać najmniejsze nawet odrobiny chleba, aby z tego stworzyć wyjątkowe potrawy”, przekonywał znany kucharz wyrażając nadzieję, że jego projekt w Rio de Janeiro będzie stanowił wzór do naśladowania i za tym przykładem pojawią się na świecie podobne akcje.

Restauracja Massimo Bottury „Osteria Francescana” w Modenie zajęła w lipcu pierwsze miejsce na liście 50 najlepszych restauracji świata.

Działy: Świat

Tagi: kuchnia

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Wracajcie do domu! EDYTORIAL

Niniwą, do której posyła nas Bóg, są miejsca i ludzie, których wolelibyśmy uniknąć, stad tworzymy sobie Tarszisz – pokusę wyboru łatwości. »
Abp Józef Kupny

Reklama

Kalendarz ścienny 2018


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas