Przed ustawieniem w kredensie talerzy, talerzyków i innych
części stołowej zastawy, niezbyt często używanej, trzeba odpowiednio
przygotować półki. Po dokładnym wytarciu z kurzu, półki i wewnętrzną
część mebla przecieramy szmatką zwilżoną w mieszance oleju i denaturatu
w proporcji pół na pół. Kredens w środku będzie czysty, pachnący
naturalną świeżości i błyszczący.
Rada: Kto lubi mieć kredensowe półeczki wyłożone
papierem, powinien go często zmieniać, by nie był wypłowiały i nie
sprawiał wrażenia brudnego.
Talerzyki i sztućce pachnące śledziami należy przed myciem
dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem lub serwetkami, opłukać w
zimnej wodzie z dodatkiem soli, dopiero wówczas umyć ciepłą wodą
z dodatkiem płynu do mycia naczyń i dokładnie opłukać.
Kieliszki ze szkła, także szlifowanego, nabiorą blasku,
gdy po umyciu w ciepłej wodzie wypłuczemy je także w ciepłej wodzie
z dodatkiem soli (1 łyżka soli na 2 litry wody) i wysuszymy na ściereczce.
Po takim myciu kieliszków nie trzeba wycierać.
Rada: W wodzie z solą dobrze jest płukać wszystkie
naczynia ze szkła, będą nie tylko lśniły jak nowe, ale nie będą się
zbyt szybko kurzyły.
Plamy na szkle spowodowane twardą wodą usuniemy, gdy
namoczymy je w naczyniu napełnionym wodą z octem lub w wodzie destylowanej.
W żadnym przypadku nie należy likwidować plam na szkle metodą ścierania
np. ostrą szmatką czy ściereczką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu