Na miły rodzinny obiad możemy przygotować ciekawe, doskonałe w smaku dania z ogólnie lubianych gatunków mięs - schabu i wołowiny.
Schabowe paluszki (przepis na 6 porcji)
1/2 kg schabu bez kości, 1/2 kg pieczarek, 1 duża (lub 2
mniejsze) cebula, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), sól,
pieprz, lubiana przyprawa ziołowa, oliwa lub olej, 1/2 szklanki śmietany,
mąka krupczatka do panierowania.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką i kroimy wzdłuż
- na kilkucentymetrowe paluszki, np. po dwa na porcję. Lekko panierujemy
w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 min w chłodne
miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, lekko rumieniąc
ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia
tłuszczu (gdy trzeba - uzupełniamy) podsmażamy posiekaną cebulę,
gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, często mieszając, zasmażamy,
aż grzyby puszczą sok. Przekładamy do rondla ze schabem, całość podlewamy
rosołem i dusimy do miękkości - ok. 10 min (zależy od gatunku mięsa). Przyprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną wymieszaną z niewielką
ilością mąki, zagotowujemy. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem,
sałatką z pomidorów lub z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego
ciasta oraz z zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym.
Eskalopki wołowe (przepis na 6 porcji)
6 plastrów polędwicy wołowej, 2 filiżanki utartego, lekko
pikantnego żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki, oliwa lub olej i masło
- pół na pół.
Sos: 1 szklanka przecieru lub esencjonalnego soku
pomidorowego, 1 kopiasta łyżka drobno siekanej zieleniny (najsmaczniejsza
kompozycja - koperek, szczypiorek, natka pietruszki), szczypta tymianku,
sól i pieprz do smaku.
Tartą bułkę mieszamy z filiżanką sera. Plastry polędwicy
lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, zwilżonym zimną wodą, obtaczamy
dokładnie (lekko uciskając) w tartej bułce z serem i od razu smażymy
na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Posypujemy niewielką
ilością przypraw i stawiamy w ciepłym miejscu na 10-12 min, by "doszły"
- najlepiej - w wygrzanym piekarniku. Dopieczone eskalopki wykładamy
na wygrzane talerze, każdą porcję posypujemy pozostałym serem i polewamy
sosem pomidorowym z ziołami. Najsmaczniejsze - z grubym makaronem,
makaronem typu spaghetti lub z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego
ciasta oraz z dodatkiem zielonej sałaty polanej sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu