1 świeży pstrąg, 1/2 szklanki mleka, sól, mąka krupczatka,
oliwa lub olej i masło - pół na pół, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka migdałów,
plasterki cytryny, zielenina.
Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupek, suszymy,
rozdrabniamy. Do mleka dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy, wylewamy
na talerz, zanurzamy w nim pstrąga i trzymamy po 2 min z każdej strony.
Po dokładnym odsączeniu rybę lekko obsypujemy mąką i od razu kładziemy
na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po ok. 5-7 min, rumieniąc każdą stronę (czas smażenia zależy od wielkości ryby). Na maśle lekko rumienimy
przygotowane migdały. Usmażonego pstrąga wykładamy na wygrzany półmisek,
polewamy migdałami z masłem, obkładamy plasterkami cytryny i zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu