Reklama

Z naszej kuchni

Postne dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sprawą nie do przecenienia jest wpływ postnego pożywienia na nasze zdrowie - to doskonała okazja, by podleczyć przemęczoną wątrobę i przeciążony woreczek żółciowy. Odpowiednio przygotowane bezmięsne dania są tak smaczne, że warto się nimi zainteresować i wprowadzić na stałe do kulinarnej tradycji domu.

Risotto z jarzynami - przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchego ryżu, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1/2 średniej wielkości selera, 10 dużych pieczarek (kto lubi, może dodać więcej), 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, mielona papryka ostra i słodka, 4 jajka, 1 filiżanka utartego na tarce z drobnymi otworami pikantnego żółtego sera, zielenina.
Ryż gotujemy w tzw. dużej wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy. Gdy będzie miękki - cedzimy na sicie. Na pozostałej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w cienkie półkrążki białą część pora i utarte na jarzynowej tarce pozostałe jarzyny. Całość zasmażamy, mieszając przez ok. 2 min. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 10 min.
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, keczup. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, przekładamy na dużą patelnię lub do szerokiego płaskiego rondla z grubym dnem. Powierzchnię wyrównujemy i robimy w niej cztery wgłębienia. W każde wgłębienie wbijamy jajko, wierzch risotta posypujemy serem, rondel (ewentualnie patelnię) przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści, a białka jajek dobrze zetną.
Podajemy w taki sposób, by każda porcja była z całym jajkiem. Danie jest najsmaczniejsze z dodatkiem sałatki ze świeżej papryki z cebulką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Fasolka szparagowa zapiekana - przepis na 4 porcje (forma do zapiekania średniej wielkości)

1 opakowanie mrożonej fasolki, sól i cukier do smaku. Sos: 1 czubata łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 duża filiżanka utartego na drobnej tarce pikantnego żółtego sera, sól, miałki pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta roztartego w dłoniach cząbru; tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.
Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotowujemy, wrzucamy zamrożoną fasolkę, gotujemy bez przykrycia nie dłużej niż 5 min - odsączamy do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: Na roztopione masło sypiemy mąkę, zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy i cały czas mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Odstawiamy. Do sosu dodajemy śmietanę, żółtka, przyprawy, część utartego sera. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego obficie tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy odsączoną, lekko przestudzoną fasolkę, posypujemy roztartym w dłoniach cząbrem, całość zalewamy sosem - powinien być gęsty. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pozostałym tartym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 200oC. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Podajemy z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, frytek, smażonych ziemniaków lub z ziemniakami pureMe, koniecznie z dodatkiem szklanki soku pomidorowego, soku wyciśniętego z jarzyn lub z kefirem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Andrzej Przybylski: jeśli chcemy mieć pełnie życia, to musimy wdychać Ducha Świetego

2024-05-18 08:32

[ TEMATY ]

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

19 maja 2024, Niedziela Zesłania Ducha Świętego, rok B

CZYTAJ DALEJ

Moc Ducha w Kościele

2024-05-16 11:59

[ TEMATY ]

Zesłanie Ducha Świętego

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Duch Święty oświeca i podnosi, uświęca oraz ożywia człowieka. Budzi w ludziach wszelkiego rodzaju dobre pragnienia i szlachetne tęsknoty, a jedną z nich jest pragnienie nieba. Przywraca też człowiekowi nadzieję.

Zesłanie Ducha Świetego Ewangelia (J 7, 37-39)

CZYTAJ DALEJ

Matko Boża Kalwaryjska, módl się za nami...

2024-05-18 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Ks. Mariusz Michalski

Cudowny obraz Matki Bożej Kalwaryjskiej (w nowej sukni) w Kalwarii Pacławskiej

Cudowny obraz Matki Bożej Kalwaryjskiej (w nowej sukni) w Kalwarii Pacławskiej

Wyrazem nieprzerwanego i wciąż żywego kultu, a jednocześnie największym religijnym wydarzeniem w XIX – wiecznej Galicji, była uroczysta koronacja obrazu w 1887 roku. Inicjatorem uroczystości był kardynał Albin Dunajewski, administrator diecezji krakowskiej.

Rozważanie 19

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję