Przepis na 2-3 duże porcje
1 średniej wielkości główka młodej kapusty, 25 dag mielonego
mięsa (może być z drobiu), cebula, 1 łyżeczka oleju do zasmażenia
cebuli, 1 jajko, 2 łyżki pasty pomidorowej lub sok z pomidorów do
podlania, sól, cukier, pieprz, listek cząbru (świeży lub suszony)
.
Kapustę obieramy z dolnych liści, z pozostałych, gdy
trzeba, obcinamy stwardniałe części i obgotowujemy we wrzącej wodzie
z solą, cukrem i cząbrem przez 5 min. Odstawiamy na kilka minut do
przechłodzenia i odsączamy na sicie.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy, aż się zeszkli, dodajemy
mięso, zestawiamy z ognia, składniki łączymy, dodajemy jajko i przyprawy
w takiej ilości, by farsz miał wyraźny, pikantny smak.
Naczynie do zapiekania wykładamy połową dokładnie odsączonych
liści, nakładamy cały farsz, przykrywamy pozostałymi liśćmi, lekko
ugniatamy, wierzch smarujemy pastą pomidorową lub całość polewamy
sokiem pomidorowym, naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego
wcześniej piekarnika, nastawionego na 200oC. Zapiekamy ok. 30 min.
ale czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Gołąbki są równie smaczne następnego dnia, ale należy
je odgrzewać wyłącznie nad parą.
Podajemy z ziemniakami i zieloną sałatą polaną spienionym
sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu