Reklama

Z naszej kuchni

Mięso z indyka smaczne, lekkostrawne, zdrowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dietetycy zalecają, by mięso z indyka w miarę często gościło na naszych stołach - jest smaczne, lekkostrawne i zdrowe.

Filety z indyka panierowane - przepis na 4 porcje

4 niezbyt grube (do 1 cm) plastry z piersi indyka - ok. 40 dag, sok z cytryny, 2 jajka, mąka ziemniaczana, płatki migdałowe, sól, oliwa do smażenia, kilka wiórków zmrożonego masła.

Plastry mięsa rozkładamy na stolnicy, lekko rozbijamy kantem dłoni (tłuczka nie używamy, może poprzecinać delikatne włókna mięsa), kropimy obficie sokiem z cytryny, delikatnie oprószamy solą - odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajka ubijamy widelcem, aż się lekko spienią. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy płat mięsa panierujemy w mące ziemniaczanej, jajku i płatkach migdałowych, mocno przyciskając z obu stron, by płatki obficie przywarły. Smażymy bezpośrednio po przygotowaniu, rumieniąc z obu stron nie krócej jak 4-5 min z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na wygrzany półmisek, kładziemy wiórek masła i trzymamy w cieple nie dłużej niż 5 min - by mięso "doszło".
Podajemy z ziemniakami pureMe, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z grubym makaronem i sałatką ze świeżych owoców.

Fileciki z indyka w cieście - przepis na 4 porcje

4 cienkie plastry mięsa z indyka, ukrojone z piersi, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka roztartych w dłoniach, lubianych ziół, np. ziół prowansalskich, sok z cytryny, olej do smażenia.
Płaty mięsa rozbijamy kantem dłoni (nie używamy tłuczka, by nie poprzecinać delikatnych włókien) - każdy płat kroimy na połowę, lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Ciasto: Żółtka ubijamy z mlekiem, gdy masa się spieni i składniki dokładnie połączą, dodajemy - siejąc przez sito - mąkę, sól. Ciasto ubijamy. Do wyrobionego dodajemy przesiane zioła i pianę ubitą z białek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz. Przygotowane, lekko wychłodzone filety zanurzamy w cieście i od razu obsmażamy, rumieniąc każdą ze stron nie krócej jak 3-4 min.
Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, delikatnej w smaku surówki. Najsmaczniejsze bez innych dodatków - tylko z zestawem kilku surówek, np. zielonej sałaty w sosie śmietanowym, surówki z marchewki z ananasami i smażonymi borówkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

To jest wręcz szalone że współczucie i empatia mogą zmienić świat szybciej niż konflikty i przemoc. Każdego dnia doświadczamy sytuacji, które testują naszą wrażliwość - naszą miłość do siebie samego do bliźnich i oczywiście do Boga.

Czy możemy się tak przygotować by te testy zdać pomyślnie, by one nas nie rozbiły?

CZYTAJ DALEJ

Bp Andrzej Przybylski: my zrodziliśmy się z Boga, który jest Miłością

2024-05-03 19:56

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Abp Jędraszewski: tylko budowanie na Chrystusie pozwoli ocalić siebie i swoją tożsamość

2024-05-05 18:59

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Karol Porwich/Niedziela

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

I dawne, i niezbyt odległe, i współczesne pokolenia, jeśli chcą ocalić siebie i swoją tożsamość, muszą nieustannie zwracać się do Chrystusa, który jest naszą skałą, kamieniem węgielnym, na którym budujemy wszystko - mówił abp Marek Jędraszewski w czasie wizytacji kanonicznej w parafii św. Sebastiana w Skomielnej Białej.

W czasie pierwszej Mszy św. proboszcz ks. Ryszard Pawluś przedstawił historię parafii w Skomielnej Białej. Sięga ona przełomu XV i XVI w. Pierwsza kaplica pod wezwaniem św. Sebastiana i św. Floriana powstała w 1550 r., a w XVIII w. przebudowano ją na kościół. Drewnianą budowlę wojska niemieckie spaliły w 1939 r. a już dwa lata później poświęcono tymczasowy barokowy kościół, a proboszczem został ks. Władysław Bodzek, który w 1966 r. został oficjalnie potwierdzony, gdy kard. Karol Wojtyła ustanowił w Skomielnej Białej parafię. Nowy kościół oddano do użytku w 1971 r., a konsekrowano w 1985 r. - Postawa wiary łączy się z zatroskaniem o kościół widzialny - mówił ksiądz proboszcz, podsumowując zarówno duchowy, jak i materialny wymiar życia wspólnoty parafialnej w Skomielnej Białej. Witając abp. Marka Jędraszewskiego, przekazał mu ciupagę.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję