Przepis na 1 porcję
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 1 kwaskowe jabłko, 1 łyżka oliwy do podsmażenia owocu, kilka śliwek (świeże, suszone, z kompotu - jakie są), 1 łyżka rodzynków, 1 łyżka innych bakalii ( siekane figi, daktyle, suszone morele), cukier, cynamon, 1 łyżka śmietany kremówki, tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania kokilki.
Suszone śliwki moczymy w letniej wodzie, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko kroimy w drobne cząstki i lekko podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Kokilkę smarujemy tłuszczem i obficie posypujemy bułką tartą. Ryż łączymy z jabłkiem, odsączonymi i rozdrobnionymi śliwkami, rodzynkami i pozostałymi bakaliami, całość przyprawiamy cukrem i cynamonem. Rozkładamy w kokilce, wyrównujemy powierzchnię, polewamy kremówką i zapiekamy w wygrzanym piekarniku przez 15 min w temp. 200 oC. Zapiekankę podajemy, gdy wierzch lekko się zrumieni - najsmaczniejsza z dodatkiem naturalnego jogurtu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu