(Przepis na 2 porcje)
Płat wołowiny o grubości 1-1,5 cm ukrojony w poprzek włókien, plasterki gotowanej szynki dopasowane wielkością do płata wołowiny, sól, pieprz, musztarda delikatesowa.
Farsz: cebula, pieczarki, zielenina, tarta bułka (ilość dostosowana do płatu mięsa), oliwa lub dobry olej, rosół (może być z koncentratu).
Płat mięsa lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem, formując zgrabny prostokąt. Mięso smarujemy musztardą, następnie rozkładamy plasterki szynki i lekko zasmażoną, doprawioną solą i pieprzem cebulę
z pokrojonymi pieczarkami, wymieszaną z zieleniną i tartą bułką (w ilości, która lekko zagęści farsz). Roladę zwijamy, obwiązujemy ściśle bawełnianą nitką i obsmażamy na rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Kto lubi, może do tłuszczu, na którym obsmażamy roladę, wrzucić ząbek czosnku. Zrumienioną roladę wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy, podlewając
od czasu do czasu rosołem - ok. 35-45 min (czas pieczenia zależy od grubości płata mięsa). Gdy rolada jest miękka, wyjmujemy na półmisek, usuwamy nitkę, dzielimy na połowę - podajemy na wygrzanych talerzach
z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem lub z zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym.
Rada: Gdy chcemy przygotować sos, mięso podczas pieczenia polewamy nieco większą ilością rosołu i po wyjęciu rolady powstały sos lekko zagęszczamy. Gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu