(Przepis na 1 porcję)
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 1 łyżka siekanego koperku, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 1 jajko, szczypta pieprzu i soli, 1 łyżka keczupu, tłuszcz (masło lub oliwa) do wysmarowania formy do zapiekania.
Ryż łączymy z usiekaną natką pietruszki, keczupem i przyprawami w takiej ilości, by miał lekko pikantny smak. Mały rondelek z przykryciem (ważne) smarujemy
tłuszczem, nakładamy doprawiony ryż, w środku robimy lekkie wgłębienie, szczelnie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Po 5-7 min zapiekania w przygotowane wcześniej
wgłębienie wbijamy jajko, posypujemy je lekko przyprawami i nadal - cały czas pod przykryciem - zapiekamy. Ryż jest gotowy, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostaje płynne. Podajemy
w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, obficie posypaną koperkiem - z dodatkiem szklanki soku pomidorowego lub warzywnego oraz zielonej sałaty polanej spienionym
sosem jogurtowym.
Inna wersja: Spód i boki rondelka, po natłuszczeniu, możemy wyłożyć cienkimi plasterkami wędliny i dopiero na nich ułożyć przygotowany ryż.
Pomóż w rozwoju naszego portalu