Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz parafii w Terliczce w diecezji rzeszowskiej, gotuje znakomicie, o czym wiedzą goście, których z serdecznością podejmuje na plebanii. Według przepisu, który dziś proponuje, można przygotować znakomite postne danie.
Składniki:
½ kg śledzi (mogą być matiasy)
zalewa:
1 szklanka wody, ½ szklanki octu, 4 czubate łyżki cukru szczypta soli, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki, ¼ kg cebuli, ½ pojemnika 12-procentowej śmietany, 1 mały kefir lub pół dużego, 3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Zagotować wodę z octem, dodać cukier, sól i przyprawy. Gotować 5 min. Cebulę pokroić w krążki. Wrzucić pod koniec gotowania, aby się zaparzyła. Śmietanę i jogurt zmiksować z majonezem, połączyć z przestudzoną zalewą. Śledzi nie moczyć, pokroić w kawałki, zalać zalewą. Odstawić na godzinę. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu