Reklama

Polsko-szwedzka kuchnia polowa dla pielgrzymów

50 litrów zalewajki ugotowano dla pracowników „Niedzieli” w kuchni polowej, którą redakcja otrzymała od szwedzkiej firmy SCA. Próbę ogniową kuchnia przeszła w słoneczny lipcowy dzień na redakcyjnym placu. Zupa była wyśmienita

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Myśl o zorganizowaniu kuchni polowej dla pielgrzymów zrodziła się w ubiegłym roku na trasie pielgrzymki lubelskiej, podążającej na Jasną Górę. Już w pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się redaktor naczelny „Niedzieli” ks. inf. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy. Pielgrzymi przyjęli ten dar z wdzięcznością.
O tych pielgrzymkowych doświadczeniach i tysiącach ludzi wędrujących pieszo w czasie wakacji na Jasną Górę opowiadał niedawno Ksiądz Redaktor w Szwecji, podczas zwiedzania papierni, gdzie produkowany jest papier m.in. do druku „Niedzieli”, oraz na spotkaniu z dyrekcją SCA - wielkiego szwedzkiego koncernu papierniczego. Szwedzcy gospodarze przejęli się opowieścią ks. Skubisia, a jednocześnie pozostali w zachwycie nad polskim fenomenem pielgrzymowania. Obiecali wtedy bardzo konkretną pomoc. I słowa dotrzymali. Przed rozpoczęciem tegorocznego sezonu pielgrzymkowego Szwedzi ufundowali prawdziwą kuchnię polową i przesłali ją Redakcji „Niedzieli” w Częstochowie.
- Ten typ kuchni polowej jest powszechnie używany w wojsku - wyjaśnia kucharz wojskowy obsługujący sprzęt. - Składa się z jednego 25-litrowego i czterech 50-litrowych kotłów. Dwudaniowy obiad z kompotem można na niej ugotować dla 130 osób. Grochówkę czy bigos - nawet dla 400.
Podczas redakcyjnej próby gotowania na nowej kuchni wykorzystany był tylko jeden duży kocioł. Gotowanie rozpoczęto ok. godz.10. Najżmudniejszą czynnością jest rozpalenie ognia (trwało ok.1,5 godziny) i utrzymywanie paleniska. Kuchnie polowe opalane są drewnem, którego zużywa się ok. 20 kg na godzinę. Płomień bezpośrednio pod każdym kotłem podgrzewa olej opałowy. Gotowanie odbywa się tak samo jak na kuchni domowej, ale trwa znacznie dłużej ze względu na duże ilości składników w kotłach. Danie było gotowe o godz. 13.30. Do obsługi kuchni potrzeba przynajmniej dwóch osób. Na placu „Niedzieli” wojskowy kucharz pilnował ognia, a zupę gotowała p. Halina z redakcji. Aby przygotować 50 litrów zalewajki, zużyto 30 l wody, 15 kg ziemniaków, 3 kg żeberek, 2 kg wędzonego boczku przesmażonego na ½ kg cebuli, 50 kiełbasek, 4,5 l żuru, 1,5 litra śmietany, 1 kg marchwi i 1 kg selera. Tajemnicą kulinarną są, oczywiście, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, czosnek, majeranek. Dodane do potrawy, nadają jej wspaniały smak i aromat. Mogą o tym poświadczyć wszyscy degustujący ten posiłek, zwłaszcza że taki obiad w plenerze przy specjalnie zestawionych stołach pod gołym niebem nie zdarza się często.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież do kanosjanów i gabrielistów: kapituła generalna to moment łaski

2024-04-29 20:12

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Franciszek przyjął na audiencji przedstawicieli dwóch zgromadzeń zakonnych kanosjanów i gabrielistów przy okazji przeżywanych przez nich kapituł generalnych. Jak podkreślił, spotkanie braci z całego zgromadzenia jest wydarzeniem synodalnym, fundamentalnym dla każdego zakonu, i stanowi moment łaski.

„Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość spotykają się na kapitule przez wspominanie, ewaluację i pójście naprzód w rozwoju zgromadzenia” - mówił Franciszek. Wyjaśniał następnie, że harmonia między różnorodnością jest owocem Ducha Świętego, mistrza harmonii. „Jednolitość czy to w instytucie zakonnym, czy w diecezji, czy też w grupie świeckich zabija. Różnorodność w harmonii sprawia, że wzrastamy” - zaznaczył Ojciec Święty.

CZYTAJ DALEJ

Papieska intencja na maj: o dobrą formację sióstr zakonnych, zakonników i kleryków

2024-04-30 17:23

[ TEMATY ]

modlitwa

zakonnica

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

W maju Ojciec Święty poleca naszej modlitwie kleryków, zakonników i siostry zakonne odbywających formację. Jak podkreśla w filmowej prezentacji tej intencji, każde powołanie musi być kształtowane przez łaskę Pana.

Franciszek wraca nieraz do tematu integralnego kształcenia, zwłaszcza na spotkaniach ze wspólnotami seminaryjnymi. „Nie możemy zaoferować jednolitych i gotowych odpowiedzi na dzisiejszą złożoną rzeczywistość, ale musimy zainwestować naszą energię w głoszenie tego, co najważniejsze, czyli Bożego miłosierdzia, i ukazywać je poprzez bliskość, ojcostwo, łagodność, doskonaląc sztukę rozeznawania” - zwracał uwagę papież na jednej z takich audiencji. Jak dodawał, ruchliwość i otwartość charakteryzuje nie tylko formujących, ale całą wspólnotę wiernych, która zawsze pragnie podążać za natchnieniami Ducha Świętego.

CZYTAJ DALEJ

Ofiara za wiarę

2024-04-30 16:08

Mateusz Góra

    Kościół katolicki obchodzi 29 kwietnia Dzień Męczeństwa Duchowieństwa Polskiego podczas II wojny światowej.

    Adolf Hitler wydał 12 września 1939 r. rozkaz całkowitej eksterminacji duchowieństwa polskiego. To polecenie sprawiło, że wielu kapłanów, zakonników i sióstr zakonnych trafiło do niemieckich obozów koncentracyjnych, na skutek czego wielu z nich straciło życie. Najwięcej duchownych przebywało i zginęło w obozie koncentracyjnym w Dachau. Obóz wyzwolono 29 kwietnia i właśnie pod tą datą obchodzi się dzień pamięci kapłanów, zakonników i sióstr zakonnych, którzy zginęli podczas II wojny światowej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję