Reklama

Zapiekanka

2013-01-21 13:24

Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 4/2013, str. 38

Graziako

Przepis polecają Siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść tylko na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

Składniki:

50 dag makaronu
20 dag ugotowanego bądź upieczonego mięsa
10 dag resztek wędlin
cebula
szklanka śmietany
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
łyżka mąki
sól
majeranek
mielona papryka
mielony jałowiec

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i wędliny. Następnie dodać przyprawy, przecier i wymieszać. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i mieszając, zagotować. Mięsny sos połączyć z makaronem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, obłożyć żółtym serem i zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut.

Tagi:
przepisy kuchnia jedzenie

Reklama

Ogórki konserwowe „warszawskie”

2019-07-16 11:47

Ewa Aszkiewicz
Niedziela Ogólnopolska 29/2019, str. 58

W tych ogórkach konserwowych zalewa octowa jest łagodna w smaku, delikatna, ogórki są pasteryzowane, doskonałe i zdrowe. Przepis Ewy Aszkiewicz.

Graziako

Składniki:

• średniej wielkości ogórki

• świeży koper

• korzeń chrzanu

• ziarna czarnego pieprzu

• ziarna ziela angielskiego

• liść laurowy

• nasiona białej gorczycy

Zalewa:

• szklanka octu (10%)

• 6 szklanek wody

• łyżka soli

• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.

Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.

Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.

Już po tygodniu są dobre do spożycia.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Toruń: w piątek rozpoczyna się Song of Songs Festival

2019-07-17 16:05

tk / Toruń (KAI)

Adam Strug, Natalia Niemen, Gospel Rain, Darek Majelonek Hyperhemon – to niektórzy spośród wykonawców, jacy pojawia się na tegorocznym Song of Songs Festival. Jeden z największych festiwali muzyki chrześcijańskiej w Europie odbędzie się w dniach 19-20 lipca na Scenie Plenerowej Centrum Kulturalno-Kongresowego Jordanki w Toruniu.

Jakub Szymczuk

Idea i cel organizowania tej cyklicznej imprezy wynika z przekonania, że w niespokojnej Europie można i trzeba szukać obszarów, w których młodzi ludzie znajdą wspólną płaszczyznę z innymi, podobnie czującymi i myślącymi – zaznaczają organizatorzy.

Ich zdaniem najlepszą formą takiego kontaktu jest muzyka, w szczególności ta inspirowana chrześcijańską tradycją i prawdą płynącą z Ewangelii. „Jest ona jednocześnie drogą do pokonywania uprzedzeń, wrogości i obojętności wobec innych ludzi, czy innych wyznań religijnych” – czytamy na stronie internetowej Festiwalu. Dlatego, zgodnie z formułą towarzyszącą Festiwalowi od początku, także i tym razem zaprezentują się chrześcijańscy muzycy różnych wyznań.

W programie dwanaście koncertów, które zagrają znakomite gwiazdy Polskiej sceny muzycznej.

W trakcie Festiwalu prowadzona będzie zbiórka pod hasłem: „Budujemy i utrzymujemy Most do Nieba – pierwsze hospicjum dla dzieci na Litwie”. To element ogólnopolskiej akcji fundacji Fundacja Aniołów Miłosierdzia.

Song of Songs Festival to międzynarodowy festiwal muzyki chrześcijańskiej, którego pierwsza edycja odbyła się w 1998 r. (z przerwą w latach 2011-16).

Festiwal jest jedną największych w Europie Środkowo-Wschodniej prezentacją czołówki polskich artystów wykonujących współczesną, profesjonalną muzykę chrześcijańską.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Raport ONZ wskazuje na ciągły wzrost liczby głodujących na świecie

2019-07-17 19:37

(KAI/VaticanNews) / Rzym

Najnowszy raport ONZ na temat bezpieczeństwa żywnościowego wskazuje, że 820 mln ludzi na całym świecie cierpi z powodu niedożywienia. Podkreślono, że choć wspólnota międzynarodowa stawia sobie ambitne cele, zakładając, że do roku 2030 plaga głodu całkowicie zniknie, to jednak statystyki pokazują, że tendencja jest wręcz odwrotna. Od trzech lat ludzi niedożywionych stale przybywa.

billycm/pixabay.com

Ofiarą głodu najczęściej padają dzieci. Co siódme rodzi się ze zbyt niską wagą. Wśród dzieci do 5. roku życia niemal 150 mln cierpi na chroniczne niedożywienie, a 50 mln – na ostry stan niedożywienia. Stały obserwator Stolicy Apostolskiej przy Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ks. Fernando Chica Arellano podkreśla, że dane te wskazują na poważne zaniedbania wspólnoty międzynarodowej. Liczby te, a przede wszystkim ludzie, którzy kryją się za nimi, muszą nas skłonić do działania – dodał kapłan.

"Ten raport mówi nam, że ludzkość nie spełniła swych obowiązków względem naszych najuboższych braci. Głód nadal rośnie. W tym kontekście widzimy, jak trudnym wyzwaniem jest realizacja jednego z celów zrównoważonego rozwoju, który zakłada likwidację głodu do 2030 r. Trzeba robić w tym celu dużo więcej" – stwierdził w rozmowie z Radiem Watykańskim ks. Arellano. Zwrócił uwagę na bardzo niepokojące dane: 513 mln głodnych w Azji, 256 mln w Afryce, 42 mln w Ameryce Łacińskiej.

"Ale raport pokazuje nie tylko okrucieństwo głodu. Wskazuje też inny aspekt problemu: otyłość. Otyłych jest 13 proc. dorosłych, 672 mln osób. A zatem problemem jest nie tylko niedożywienie, ale również złe odżywianie. Wspólnota międzynarodowa musi robić więcej. Brak jednak woli politycznej, aby zlikwidować przyczyny głodu, które zależą od człowieka: konflikty, kryzys gospodarczy i zmiany klimatyczne. To są trzy główne czynniki, które powodują tę klęskę" – oświadczył stały obserwator watykański przy FAO.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem